Fairtrade werkt aan leefbaar inkomen voor kokosboeren in Sri Lanka

Fairtrade Original omschrijft zich als ‘foodmerk met een missie’. En die woorden zijn niet voor de bühne: het merk maakte al eerder impact op de koffie-industrie door koffieboeren een Leefbaar Inkomen Referentie Prijs (LIRP) te bieden. Fairtrade Original is ook voor andere producten op weg naar een leefbaar inkomen voor de boeren.

Eerlijke prijzen, leefbare lonen

Fairtrade Original startte met de IMVO-voucher een onderzoek naar een Leefbaar Inkomen Referentie Prijs voor kokosboeren in Sri Lanka. De LIRP slaat op de prijs die een boer voor een product moet ontvangen om een leefbaar inkomen te verdienen. De prijs gaat uit van duurzame productiemethoden en helpt om toe te werken naar meer financiële stabiliteit en welvaart voor boeren. 

Nog meer werk aan de winkel

Met het onderzoek wist Fairtrade Original de LIRP voor kokosnoten uit Sri Lanka vast te stellen. Dat is een mooi referentiepunt voor de toekomst, maar er blijkt nog een gat te zijn tussen de LIRP en de prijs die nu wordt betaald. Dit gat wil Fairtrade Original stapsgewijs dichten. Ook is Fairtrade Original van plan om de inzichten rondom leefbaar inkomen voor de boeren uit te breiden naar andere producten, te beginnen met kokosnoten. 

De IMVO-voucher is waardevol om verduurzaming mogelijk te maken.

- Martin Boon, Fairtrade Original

IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.