Fairtrade Original werkt aan een leefbaar inkomen voor kokosboeren in Sri Lanka

‘Fairtrade voedingsproducten bereikbaar maken voor iedereen, door het ontwikkelen van lokale, eerlijke handelsketens.’ Dat is de missie van Fairtrade Original. De kokosnoten voor Fairtrade Original worden gecultiveerd door kleinschalige, Sri Lankaanse boeren die Fairtrade gecertificeerd zijn. En om de eerlijke prijs daarvoor te bepalen is onderzoek nodig.

Onderzoek naar de Living Income Reference Price (LIRP)

Een leefbaar inkomen voor de boeren is één van de doelen binnen het Fairtrade systeem. Een eerste stap is het bepalen van de LIRP, de prijs die minstens nodig is om een leefbaar inkomen mogelijk te maken.

In het onderzoek is zowel bureau- als veldonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek richt zich op zowel biologische als niet-biologische productie. Hierdoor ontstaan ook twee verschillende LIRP’s aangezien er wezenlijke verschillen zijn tussen de twee productiemethoden. Dit maakt dat het onderzoek breed inzetbaar is in de kokos markt.

Voor het bepalen van de deze prijs zijn Hendrik Hänke en Fenny Eshuis – twee experts in het berekenen van de LIRP – een vooronderzoek gestart. Daaropvolgend heeft de lokale partner ECT Lanka data verzameld bij de boeren over hun financiële situatie; een flinke uitdaging gezien de impact van Covid-19.

Resultaten en vervolgstappen

Het vooronderzoek is inmiddels afgerond met als resultaat een eerste inschatting van de LIRP voor de kokosboeren in Sri Lanka. Om de eerste meting te valideren is meer onderzoek nodig waarbij voor Fairtrade International – de grondlegger van de methodologie – een belangrijke rol is weggelegd.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.