Fairphone onderzoekt oneerlijke betaling van mijnwerkers

Fairphone is een Nederlands telefoonmerk dat mobiele telefoons ontwikkelt. Met hun faire aanpak willen zij de elektronica-industrie verduurzamen. Omdat de keten vol oneerlijke praktijken zit, blijft het merk werken aan verbetering. Bijvoorbeeld door inkomensproblemen van mijnwerkers te onderzoeken met hulp van de IMVO-voucher.

Onderzoek

Fairphone koopt mineralen zoals tin in de Democratische Republiek Congo. Het is bekend dat de mijnwerkers in het land vaak moeite hebben om rond te komen. Om het gebrek aan inkomen inzichtelijk te maken, liet Fairphone een onderzoek uitvoeren. Met de inzichten uit het onderzoek wil het bedrijf de elektronicasector motiveren om naar een leefbaar inkomen te werken. Ook wil het bedrijf actiever gaan samenwerken met kleinschalige mijnbouwgemeenschappen.

IPIS voerde het onderzoek uit. Deze organisatie heft een groot netwerk van lokale onderzoekers die de juiste en volledige informatie boven water kunnen krijgen. Zij hebben een uitgebreid rapport opgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat dat gezinnen waarvan beide ouders in de mijnbouw werken, een inkomensniveau hebben dat lager is dan het leefbaar inkomen. Ook blijkt het inkomen seizoensgebonden te zijn omdat de gehele economie van het land sterker is tijdens het droogseizoen en er in die periode ook geen wateroverlast is in de mijnen. Daarbij is er inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dankzij het onderzoek kan Fairphone de interventies die zij wil uitvoeren nu onderbouwen met data.

Toekomst

Fairphone presenteert de inzichten uit het onderzoek via allerlei communicatiekanalen . Zo hebben ze de resultaten ervan gedeeld in een podcast en een blogpost. Het doel is ook om hier in samenwerking met MVO Nederland publiciteit aan te geven om meer bewustwording te creëren over de misstanden in de handelsketen.

Naast bewustwording onder consumenten is het doel ook om coalitiepartners te zoeken in de mijnindustrie die maatregelen willen nemen om de situatie te verbeteren. Deze coalitiepartners wil Fairphone werven bij het Responsible Minerals Initiative, en bij The European Partnership for Responsible Minerals. Zodra deze coalitie gevormd is, wil Fairphone een volgende IMVO-Voucher inzetten om vervolgstappen te nemen.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.