ExoLink sterkt Afrikaanse boeren met dataplatform FarmerLink

Boeren wereldwijd zoeken naar manieren om hun bedrijfsvoering te verbeteren en zo het beste uit hun boerenbedrijf te halen. Daarbij lopen ze vaak wel tegen een probleem aan dat veel kleinschalige ondernemers kennen: gebrek aan data en kennis. Zo is meer inzicht op ingewikkelde ketens bijvoorbeeld nodig om veranderingen aan te brengen.

Met data naar betere landbouw 

Precies dat wilde ExoLink bieden aan Afrikaanse boeren. Het bedrijf helpt ondernemers met data en informatietechnologie en lanceerde Farmerlink voor boeren in ontwikkelingslanden. Dit platform geeft boeren op basis van data inzicht in bijvoorbeeld planting, oogsten en actuele prijzen van producten, die ze ook weer kunnen delen met hun coöperatie. 

De boeren krijgen met FarmerLink ook meer grip op hun bedrijfsvoering. Ze zien bijvoorbeeld met welke gewassen ze beter kunnen werken en hoe ze hun land efficiënter kunnen inrichten. Ook krijgen ze een beeld van hun huidige productie. Dat is handig voor bijvoorbeeld bijenhouders, als zij willen weten hoe veel honing ze per dag kunnen produceren. Met behulp van de IMVO-voucher onderzocht ExoLink de mogelijkheden om het gebruik van dit platform onder boeren te stimuleren. 

Resultaten en vervolg 

Het onderzoek gaf ExoLink de mogelijkheid om het platform uit te rollen in verschillende Afrikaanse landen. Het bedrijf weet nu beter welke belemmeringen er zijn en hoe ze die kunnen wegnemen, zodat het platform een doorslaand succes wordt. De voucher krijgt dan ook een 8 van ExoLink. 

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.