EasyEssentials zoekt Financiering voor innovatief businessmodel

De textielindustrie drukt zwaar op het klimaat en de biodiversiteit. Toch wordt wereldwijd slechts 1 procent van het textiel gerecycled. Dat kan en moet anders, als je het vraagt aan EasyEssentials. Dit piepjonge bedrijf verhandelt 100 procent gerecycled katoen uit India en heeft de ambitie om ook in Europa textiel te verzamelen en te verwerken tot producten. Voor een vliegende start van dit bedrijf schakelde zij een financieringsspecialist in met behulp van de IMVO-voucher.

Onderzoek

EasyEssentials slaat een andere richting in met hun volledig circulaire visie, waardoor het een hele uitdaging is om passende financiering te vinden. Om toch de eerste levering voor een grote klant voor te kunnen financieren, werd de hulp ingeschakeld van Fin-Match. Binnen hun netwerk gingen zij opzoek naar een financiering die past bij dit innovatieve businessmodel.

Resultaat

Fin-Match heeft de circulaire visie en plannen van EasyEssentials gedeeld met diverse privé-investeerders en financiële instellingen. Door het enthousiasme over de grote impact van het vervangen van gangbaar katoen door gerecycled katoen, is het gelukt om een duale financiering te organiseren met private investeerders en een bank. Daardoor zullen de eerste producten van EasyEssentials al in april 2022 in de verkoop gaan.

Vervolgstappen

Met de opbrengsten plant het bedrijf om verder te investeren in India om daar de recycling activiteiten van partners op te schalen. In de toekomst wil EasyEssentials uitbreiden naar Europa om overbodige logistieke bewegingen te beperken en zo nóg meer positieve impact te realiseren.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.