Deventer Koffie stimuleert innovatieve paddenstoelenkweek in Oeganda

Deventer Koffie is een bedrijf dat werkt volgens het principe van ‘social return’. Het koopt koffie in bij boeren in Oeganda en zorgt ervoor dat zij daar een eerlijke prijs voor krijgen. Daarnaast onderzoekt het bedrijf met financiële hulp van de IMVO-voucher hoe boeren extra inkomsten kunnen genereren dankzij de kweek van paddenstoelen.

Investeren, innoveren, inkomens genereren 

Met het onderzoek naar de paddenstoelenkweek hoopt Deventer Koffie twee vliegen in één klap te slaan. De paddenstoelen kunnen namelijk zorgen voor een gediversifieerd inkomen voor de boeren. Tegelijkertijd zijn de paddenstoelen een welkome aanvulling op het dieet van de lokale bevolking. 

Experts kweken 

De voucher is gebruikt om te leren paddenstoelen te kweken op restanten van de koffiebes en katoen, door Michel van Brans Oesterzwamkwekerij. Ook kregen boeren in meerdere delen van Oeganda uitgebreide trainingen bij een ervaren paddenstoelenkweker. Een extra innovatie is de inzet van zonneboilers voor het steriliseren van materiaal en het kweken van sporen. Zo kunnen de boeren nu zelfstandig een nieuw voedzaam product ontwikkelen en behouden ze de extra inkomstenbron. 

Sharing is caring 

De toekomst ziet er rooskleurig uit. Deventer Koffie wil de kennis graag nog breder verspreiden en het idee is om een platform op te richten waardoor koffieboeren van over de hele wereld aan de slag kunnen met deze kennis. Ook blijft Deventer Koffie op de hoogte van de situatie in Oeganda om daar weer van te leren.  

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.