De prijs van je reis: Better Places berekent milieu-impact en stimuleert ander reisgedrag

Verre reizen maken en daarmee nieuwe culturen en natuur zien: het is een droom van veel mensen. Maar die droom levert een dilemma op als je je ook zorgen maakt over klimaatverandering en de staat van onze natuur. Minder vliegen wordt vaak gezien als dé persoonlijke keuze die mensen kunnen maken voor het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.  Reisorganisatie Better Places helpt milieubewuste reizigers graag. Het bedrijf gaat voor ‘anders’ in plaats van minder reizen en laat klanten klimaatbewuste keuzes maken. Ook brengt de reisorganisatie de vakantiegangers in aanraking met de lokale bevolking van een land. Lokale reisexperts helpen de reizigers het optimale uit hun reis te halen.

Onderzoek naar true-pricing 

Een goede reiskeuze en meer contact met de bewoners van de bestemming: reizen met betekenis en impact dus. Maar er zijn meer manieren om reizen verantwoord te maken en CO2-uitstoot te beperken, bedacht Better Places. Ze zochten een manier om de werkelijke prijs van vervoer tijdens een reis te tonen aan de klant. Met de IMVO-voucher schakelden ze The Impact Institute in om de echte prijs van het vervoer naar de bestemming te berekenen.  

The Impact Institute ontwikkelde een tool met aandacht voor twee milieueffecten: bijdrage aan klimaatverandering en luchtverontreiniging. Met deze tool berekende Better Places de milieukosten voor vliegtuig, auto en trein, onder andere gebaseerd op emissiecijfers per kilometer. 

De volgende stappen 

Nu richt Better Places zich op de volgende stap: de klanten goed informeren over deze True Price-cijfers. En daarmee – niet onbelangrijk – reizigers inspireren tot ander reisgedrag. Better Places heeft het plan om het aanbod aan te passen. Zo komt er meer aandacht voor bestemmingen binnen Europa die met de trein bereikbaar zijn. 

IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.