Crafting Markets verhoogt samen met lokale boeren de kwaliteit van cacao

Distributeur Crafting Markets wil haar productieketens voor cacao verder verduurzamen. Behalve verantwoorde productie heeft Crafting Markets ook eerlijke handel hoog in het vaandel staan. Met de IMVO-voucher onderzocht het bedrijf of de kwaliteit van kleine leveranciers kan worden verhoogd met droog- en fermentatie-machines.

Biologische boeren en betere cacao 

Om het productieproces van cacao te optimaliseren, was het voor Crafting Markets belangrijk de lokale boeren te helpen een kwaliteitsslag te maken. Het bedrijf heeft in een kort tijdsbestek een groot aantal cacaoboeren geholpen met het verkrijgen van een biologische certificering. 

Daarnaast krijgen de boeren trainingen en leveren zij cacao aan een zogenoemde ‘post-harvest station’, waar droging en fermentatie van cacao plaatsvindt. Dankzij deze techniek en de gecertificeerde boeren realiseert Crafting Markets een hogere en consistente kwaliteit van cacao. De boeren krijgen voor de hogere kwaliteit een hogere prijs en de kwaliteit van de chocolade is een stuk hoger en constanter. Iedereen wint!  

De cacaotest 

Met ingehuurde adviseurs van Latitude Trade Co testte Crafting Markets de cacao om de ideale kwaliteit te bereiken, op basis van fysieke karakteristieken en smaak.  

Het netwerk van chocoladeproducenten dat Crafting Markets hielp op te bouwen kwam van pas: dankzij de gezamenlijke expertise konden ze de cacao goed beoordelen. Met de veelbelovende resultaten gaat Crafting Markets nu verder om de cacao over de wereld te verschepen.  

Op naar 1000 gecertificeerde boeren 

De vervolgstappen van Crafting Markets zijn helder: het bedrijf wil zo snel mogelijk nog meer boeren certificeren. Nu zijn dat er 136, maar het doel ligt op 1000 boeren. Crafting Markets werkt samen met lokale partijen in Congo om boeren te blijven trainen. 

Inzetten van de IMVO-voucher 

Crafting Markets is zeker blij met de aanvraag van een IMVO-voucher. “Het aanleveren van documentatie duurt niet al te lang en de financiële steun is zeker prettig.” 

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.