Cowless onderzoekt milieu-impact van hun cashewmelk

De verschillende typen melk waar geen koe aan te pas komt worden steeds populairder. Neem bijvoorbeeld de notenmelk van Cowless. De producent maakt de cashewmelk onder andere met noten uit Burkina Faso en ze wilden onderzoeken hoe duurzaam deze productie is vergeleken met koemelk en hazelnotenmelk.

Onderzoek: de milieu-impact van melk

Cowless voerde daarom een levenscyclusanalyse (LCA) uit naar de milieu-impact van cashewpasta, die de basis vormt voor hun producten. Hieruit kwam dat de impact van de CO2-equivalent (hoeveel een broeikasgas bijdraagt aan de opwarming van de Aarde) in veel gevallen lager is dan die van koemelk, maar ook van andere plantaardige dranken.

We hebben een goed beeld gekregen van de milieu-impact van onze pasta. Niet alleen door onze eigen productie, maar door de gehele keten

Finn Karels, Cowless

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.