AGRIFER verbetert landbouwopbrengsten in Ivoorkust

AGRIFER is actief in Ivoorkust en wil met de introductie van substraatteelt bijdragen aan de verduurzaming van het land. Omdat het bedrijf snel groeit, zette AGRIFER de IMVO-voucher in voor onderzoek en advies omtrent het vergroten van de eigen duurzame business case. De landbouwopbrengsten in Ivoorkust zijn laag, dus wordt er veel geïmporteerd. Ook is het watergebruik en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen erg hoog. Door over te stappen op substraatteelt, waarbij boeren telen op substraat in plaats van in de volle grond, kun je de groeiomgeving van de planten veel beter beheersen. AGRIFER helpt boeren met de overstap naar groenteteelt op substraat met advies én het leveren van producten.

Onderzoek

Het concept van AGRIFER slaat bij steeds meer klanten aan en daarom kreeg de oprichter behoefte aan een goede strategie en het structureren van zijn business. Met behulp van de IMVO-voucher liet AGRIFER door Away4Africa onderzoek doen naar de huidige financiële situatie en de mogelijkheden voor stabiele groei van de organisatie. Onder andere door het opzetten van financiële rapportages en een rekenmodel voor de opbrengsten van substraatteelt. Ook kreeg AGRIFER advies voor een toekomstbestendige bedrijfsstrategie.

Resultaten

De adviseur van Away4Africa heeft een businessmodel uitgewerkt om het duurzame concept van AGRIFER verder uit te rollen. Daarin zijn ook de benodigde investeringen opgenomen. Voor potentiële klanten heeft Away4Africa een rekenmodel ontwikkelt waarmee inzichtelijk wordt gemaakt wat de verwachte productie en verkoop zijn die de investering oplevert. Hiermee kunnen specifieke offertes voor klanten worden opgesteld.

Toekomst

AGRIFER staat op het punt een trainings- en democentrum in Tiébissou op te zetten en de productie in kassen uit te breiden met 30 ha. In het trainings- en democentrum kan AGRIFER laten zien wat substraatteelt op kan leveren en jonge mensen opleiden om op deze manier te telen. Naar verwachting zal dit ervoor zorgen dat meer en meer telers in Ivoorkust op deze manier gaan telen. Zo kan de hoeveelheid geteelde groenten in Ivoorkust stijgen, hoeft er minder geïmporteerd te worden en kunnen Ivorianen genieten van groente van betere kwaliteit. Dankzij het onderzoeksproces is AGRIFER ook in contact gekomen met mogelijke financiers.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.