A Beautiful Story werkt aan ruim leefbaar inkomen en verduurzaamt sieraden

Door de jaren heen heeft sieradenbedrijf A Beautiful Story veel stappen gezet richting duurzaamheid en om de beste leefomstandigheden te garanderen voor de werknemers van producenten in Nepal. Het bedrijf vindt het belangrijk om duurzaamheid en social compliance (sociaal ondernemerschap) altijd voort te zetten.

Doelstelling

A Beautiful Story onderzocht hoeveel duurzame materialen het bedrijf gebruikt in hun items en wat nodig is om risicomaterialen te vervangen door bruikbare alternatieven.  Ook wil A Beautiful Story leveranciers coachen om hun zakelijke kansen te versterken. En daar blijft het niet bij: het doel is om het huidige concept van leefbaar loon op te schalen naar ‘living wage plus’.

Onderzoek

Hoge ambities dus. Daarom deed A Beautiful Story een beroep op de IMVO-voucher en advies van Rainbow Collection. Het bedrijf stelde strategische doelen op en werkte aan praktische tools bij het beleid voor social compliance.  De webshop speelde in het kader van Living Wage Plus al met het idee om een stichting op te richten voor uitzonderlijke situaties. Dit sloot bovendien aan op het ontvangen advies, een bevestiging dat het sieradenbedrijf al op de goede weg zat.

Duurzame veranderingen

A Beautiful Story startte een project op voor een collectie met traceerbare stenen, om zo inzichtelijkheid in de productieketen te vergroten. Met alle producenten ging A Beautiful Story het gesprek gaan om achter knelpunten te komen en zo living wage plus te realiseren. Om het scenario voor living wage plus compleet te maken, voerde A Beautiful Story ook metingen uit voor meer inzicht in de situaties van medewerkers.

Bewustzijn is belangrijk. We merken dat het makkelijker is om uit te leggen waarom we bepaalde dingen duurzamer en dus bewuster willen na dit onderzoek.

- Eva de Bruine, Impact Manager bij A Beautiful Story

A Beautiful Story is zeer tevreden met het resultaat en raad de IMVO-vouchers dan ook aan andere ondernemers aan.  

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.