Live meet-up: nieuwe rijkdom

events

Voor Partners

Nieuwe Rijkdom
 • Datum: dinsdag 23 april 2024
 • Tijd: 14:00 tot 18:30
 • Locatie: Triodos, Hoofdstraat 10, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg

Voor Partners

Brede welvaart, nieuwe rijkdom. Wat we met deze termen bedoelen is eigenlijk heel simpel: het draait om méér dan alleen geld. Natuurlijk is financiële groei belangrijk. Maar dan wel op gelijke voet met gezondheid, welzijn, tevredenheid en harmonie in de omgeving. Ondernemen met positieve maatschappelijke impact, daar valt de meeste winst te behalen. Maar hoe krijgen we niet-financiële prestaties op de agenda en zorgen we ervoor dat bedrijven ook kijken naar hun invloed op de samenleving? Tijdens deze live meet-up verkennen we de kansen en mogelijkheden in het volledig duurzaam gebouwde pand van partner Triodos Bank Nederland. Verwacht drie inspirerende en inhoudelijke sessies: postgrowth, CSRD voor het mkb en duurzaamheidscommunicatie.

Programma 

 • 14.00-14.30 Inloop en netwerkmoment 

 • 14.30-14.45 Welkom en introductie Nieuwe Rijkdom door dagvoorzitter Bas Maier, MVO Nederland 

 • 14.45-15.15 Sessie 1: Hans Stegeman, Hoofdeconoom Triodos Bank, over postgrowth 

 • 15.15-15.45 Sessie 2: David Boekel, Manager Impact Reporting bij RSM, over CSRD voor het mkb 

 • 15.45-16.15 Pauze  

 • 16.15-16.45 Sessie 3: Jellien Roelofs, legal expert en oprichter van Lasting Legal, over communicatie en groene claims

 • 16.45-17.00 Afsluiting 

 • 17.00-18.30 Borrel + speeddates relatiemanagers Triodos en MVO Nederland 

Over de sessies 

Sessie 1: Hans Stegeman over postgrowth
Tijdens deze sessie neemt Hans Stegeman je mee in de wereld van postgrowth. Oftewel: we moeten nadenken over een manier van leven en ondernemen waarbij we niet constant streven naar meer en meer groei in de economie. Met zijn inzichten en kennis zal Hans de fundamentele principes van postgrowth verkennen en de rol van bedrijven in het bevorderen van een duurzamere economie benadrukken. Met praktische voorbeelden illustreert hij hoe postgrowth kan bijdragen aan het creëren van een veerkrachtige en rechtvaardige samenleving die door slim en duurzaam gebruik van wat we al hebben goed is voor mens en milieu.

Hans Stegeman is hoofdeconoom bij Triodos Bank en columnist voor het Financiële Dagblad. Hij is verantwoordelijk voor economisch en duurzaamheidsonderzoek en de impactstrategie van Triodos Bank. De rode draad in alles wat hij doet is het besef dat ons economisch systeem fundamenteel moet veranderen en dat de financiële sector daarin een cruciale rol speelt.

Hans Stegeman

Chief Economist Triodos Bank

Sessie 2: CSRD voor het mkb 
Tijdens deze sessie verkennen we de invloed van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) op mkb-bedrijven. Hoewel deze momenteel nog niet rechtstreeks op hen van toepassing is, kunnen mkb’ers zich wel degelijk voorbereiden op mogelijk toekomstige verplichtingen voor duurzaamheidsrapportage. Welke stappen kan het mkb nu al nemen? Leer in deze sessie van praktische voorbeelden en best practices om jouw bedrijf voor te bereiden op een duurzame toekomst. 

David Boekel is Manager Impact Reporting bij RSM. In deze rol ondersteunt hij grote en middelgrote ondernemingen om inzicht te krijgen in ESG-gerelateerde risico’s en hierover transparant te zijn naar hun stakeholders. Daarnaast is David medeschrijver van het boek “Dealen met de Green Deal” gericht om het (grote) MKB met praktische handvatten verder te helpen in de transitie naar een duurzame economie. Ook is hij trainer van CFO’s, ESG-managers en accountants op het terrein van ESG/CSRD.   

Sessie 3: Communiceren over duurzaamheid
In deze sessie onderzoeken we effectieve strategieën voor het communiceren over duurzaamheid. Wat is effectief, en wat juist niét? We bespreken het belang van transparantie en integriteit in duurzaamheidscommunicatie en geven praktische tips om greenwashing (en ‘greenhushing’) te voorkomen. Na deze sessie weet je hoe je op een authentieke en geloofwaardige manier communiceert over duurzaamheid, zonder daarbij in de valkuilen van misleidende marketingpraktijken te vallen.

Jellien Roelofs is legal expert en oprichter van Lasting Legal. Zij helpt purpose-driven bedrijven en ondernemers om greenwashing te voorkomen met juridisch advies over duurzaamheidscommunicatie en -marketing. Daarnaast publiceert en spreekt zij regelmatig over allerlei (juridische) ontwikkelingen op dit gebied, zoals bijv. de Green Claims Directive, in de media en in het (post-academisch) onderwijs.  

Dit is waarom je hierbij wilt zijn 

💡Inspiratie van vooraanstaande sprekers: ontvang inzichten van experts zoals Hans Stegeman en andere vooraanstaande professionals uit de duurzaamheidswereld.
🗣️ Netwerkmomenten: ontmoet gelijkgestemde ondernemers, duurzaamheidsprofessionals en experts tijdens de borrel en speed-dates, en bouw waardevolle relaties op die jouw bedrijf verder kunnen helpen groeien.
🙋🏽‍♀️ Speed dates: ontmoet tijdens de borrel de relatiemanagers van Triodos en MVO Nederland. Krijg persoonlijk advies op maat over bijvoorbeeld zakelijke duurzame financiering of over duurzaamheid en partnerschap.

Voor wie  

Dit event is exclusief voor partners van MVO Nederland en zakelijke mkb-partners van Triodos (op persoonlijke uitnodiging van Triodos). Wil je je verdiepen in nieuwe rijkdom en de invloed die het bedrijfsleven hierop heeft, dan ben je hier als mkb’er of grootbedrijf aan het juiste adres. Schrijf je kosteloos in via onderstaand formulier om verzekerd te zijn van een plekje. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Schrijf je hier in 👇

Over NExt Steps

Op zoek naar een manier om je bedrijf stap voor stap te verduurzamen? MVO Nederland ontwikkelde – speciaal voor partners – een programma waarmee je stap voor stap aan de slag kunt. Aan de hand van de zeven thema’s van de Nieuwe Economie Index (NEx) volg je webinars, krijg je beschikking over stappenplannen en neem je deel aan Partner Meet-Ups met andere partners.

Misschien vind je dit ook interessant

Bermtoerismeborrel: op naar natuurinclusieve infrastructuur met het sectorakkoord

Onderteken het sectorakkoord natuurinclusieve infrastructuur tijdens dit netwerkmoment met koplopers binnen het infrabeheer.
dinsdag 14 mei 2024
16:30u - 21:30u
Hilversum

Voor Partners

Community of Practice: aan de slag met CSRD II

Een vervolg op de Community of Practice: aan de slag met CSRD I
dinsdag 14 mei 2024 - donderdag 21 november 2024
Wisselende locaties

Dit event is geweest

Voor Partners

Community of Practice: aan de slag met CSRD II

In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan.
donderdag 5 oktober 2023 - donderdag 11 april 2024
Bekijk alle Events

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.