De brug tussen boer en bord voor biodiversiteit

Het reguliere voedsel dat we eten heeft grote impact op onze natuur en maatschappij. Wist je bijvoorbeeld dat ons landbouwsysteem 25 procent van de broeikasgasemissies en 60 procent van het verlies aan biodiversiteit veroorzaakt? Tel daar de stikstofcrisis bij op en je weet: de landbouwtransitie was nog nooit zo urgent.

Het is echter nog niet te laat: boeren hebben de oplossing. Mits natuurlijke landbouw de standaard wordt. En het mooie is: daar kun jij aan bijdragen. In deze eerste sessie van een tweeluik op Dag voor DoenDenkers leer je alles over hoe natuurlijke landbouw een oplossing biedt. En wie kan dat beter vertellen dat een boer die daar al volop mee bezig is? 

Want ja, er zijn steeds meer boeren die hun nek uitsteken. Maar dat loont nog niet altijd. Daarom organiseren we twee sessies: eentje vanuit het perspectief van de boer, en eentje vanuit het perspectief van de inkoper.

  • In sessie 1 gaan we in gesprek met een van die boeren. Waar loopt ‘ie tegenaan? Wat is de rol van landbouw voor onze biodiversiteit? En hoe kun jij via dat wat je inkoopt helpen om deze en andere natuurlijke boeren een toekomst te bieden? Kom en beleef de landbouwtransitie vanuit het perspectief van de boer. Stel vragen en ga weg met concrete tips over wat jij morgen kunt doen.  

  • In sessie 2 kom je erachter hoe jij met dat wat je inkoopt hieraan kunt bijdragen. Stel vragen aan een inkoper die al natuurlijk inkoopt. En ontvang concrete tips om ook met jouw organisatie te werken aan de natuur. Leer ook hoe onze Broodjes Natuurlijk hier een stimulerende rol in kunnen spelen. Bezoek deze sessie en bekijk de landbouwtransitie vanuit het perspectief van de inkoper. Stel vragen en ga weg met concrete tips over wat jij morgen kunt doen.  

Over broodje Natuurlijk

👉🏻 MVO Nederland brengt in zijn project Boeren Natuurlijk al vier jaar duurzame vraag en aanbod bij elkaar. Steeds meer cateraars en supermarkten kopen hierdoor al in bij natuurlijke boeren. Er zijn zelfs al Broodjes Natuurlijk ontwikkeld in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. Broodjes die zijn samengesteld uit producten van boeren die de goede kant op gaan.  

Broodje Natuurlijk proeven? Dat kan natuurlijk ook op Dag voor DoenDenkers. 

Sprekers

Gerard Teuling

Sectormanager Agrifood

Dag voor DoenDenkers 2025

Deze break-outsessie is onderdeel van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar. Dit event vindt plaats op 5 juni 2025 in het Beatrix Theater, Utrecht.

Bekijk alle info over Dag voor DoenDenkers op de eventpagina via de knop hieronder.