Broodje Amsterdam

Broodje Natuurlijk Amsterdam is een initiatief van MVO Nederland in samenwerking met lokale partijen en pionierende boeren die de biodiversiteit versterken. Dit duurzame broodje – ontwikkeld na het succes van Broodje Natuurlijk Utrecht en Nijmegen – laat zien hoe we met lokale, natuurlijke ingrediënten duurzaam en gezond eten concreet maken.

Broodje Amsterdam komt in twee varianten: eentje samengesteld door Reintz Mulder, kok bij RAI Amsterdam. Het andere broodjesrecept is ontwikkeld door Nadia Zerouali, culinair schrijfster en presentactrice.

Broodje Favamole – zorgvuldig samengesteld door Nadia Zerouali

Het broodje bestaat uit drie hoofdingrediënten:

  • Rond zuurdesembrood van bakkerij MAMA, dat met biologische granen uit Nederland werkt en handgemaakt brood maakt zonder toevoegingen.

  • Favamole van Andres Jara. Dit is een alternatief voor guacamole gemaakt van biologische tuinbonen. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid en vervangt geïmporteerde avocado’s.

  • Giardiniera pickle van Thull’s Deli en is gemaakt met biologische wortel, bloemkool, venkel en paprika, gefermenteerd voor extra gezondheidsvoordelen.

Fotografie door Robin Walrecht, @fromplanttofork.

Broodje zachte geitenroomkaas – zorgvuldig samengesteld door Rientz Mulder

Dit broodje bestaat uit vijf ingrediënten:

  • Wederom een broodje van bakkerij MAMA

  • Zachte geitenroomkaas van de Ridammerhoeve, een biologisch-dynamische boerderij waar geiten veel buitenruimte krijgen, geen chemische middelen gebruikt worden en alles gebeurt in een gesloten kringloop

  • Appelchutney van Thull's Deli, gemaakt van lokale biologische appels

  • Notenmix walnoot/hazelnoot, gecrushed van Plantage Nieuwland, waar ze werken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest

  • Frisse sla cress mix van Chef’s Farm, gespecialiseerd in verticale landbouw zonder bestrijdingsmiddelen, waardoor minder land nodig is voor landbouw en natuur behouden blijft

Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie.