Oogsten van gezondheid

projects

Voor Partners

Biodiversiteit

Voor Partners

Wie de ontwikkelingen in de landbouw volgt, weet dat zowel boeren als onze natuur het zwaar hebben. Dit doordat diezelfde boeren vaak wel willen omschakelen naar duurzamere landbouw, maar dat niet kunnen. Ze zitten vast in een systeem van volume en vaste prijsafspraken. Het is dan ook niet zo gek dat ze grijpen naar gewasbeschermingsmiddelen – met alle gevolgen van dien voor zowel bodem- en waterkwaliteit als onze gezondheid. Nu kunnen we als ondernemersbeweging onze kop in het zand steken, we kunnen er ook iets aan veranderen. En dat is precies wat we doen in ons project Oogsten van gezondheid. Hierin koppelen we landbouw aan – zoals de titel al zegt – gezondheid.

Voordat we uitleggen hoe dit zit, eerst een feitje over de zorg: wist jij dat het dagbudget voor voeding maar 6 euro per patiënt is? Dat is laag. Te laag. Terwijl je juist zou verwachten dat in die sector gezond voedsel, een fijne eetbeleving en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Doordat voeding een financiële sluitpost is, gaan zorginstellingen contracten vooral aan op volume en prijs. Het gevolg: het eten in de zorg is te ongezond, put de bodem uit én staat niet bekend als smaakvol en aantrekkelijk. Ondertussen stijgt het medicatiegebruik zienderogen, met alle gevolgen van dien. En dan hebben we het nog niet eens over de relatie tussen gewasbescherming en Parkinson bijvoorbeeld.

Wat heeft de boer nodig?

Om uit te leggen hoe MVO Nederland dit – samen met de Agenda Natuurinclusief – aanpakt, moeten we eerst terug naar de boer. Want om stappen te zetten richting duurzamere, natuurinclusieve landbouw zijn voor drie dingen nodig: ruimte om te ondernemen, (financiële) waardering van de maatschappij en zekerheid. Echter, overstappen van een traditioneel naar een natuurlijk businessmodel dient vooralsnog meer het maatschappelijke dan het commerciële belang. Om dat laatste ook voor elkaar te krijgen zijn eerlijke prijsvorming, verzilvering van de meerwaarde van natuurinclusieve landbouw en korte afzetketens meer dan nodig.

Zorg en landbouw bij elkaar brengen

In Oogsten van gezondheid combineren we de uitdagingen in de landbouw- en zorgsector. En wel door boeren die willen omschakelen te koppelen aan zorginstellingen in de buurt. De zorginstellingen nemen gezonde producten van de boer af voor een aantal jaar, die daardoor de omschakeling financieel aandurven. De zorginstellingen op hun beurt? Die krijgen lokale, duurzaam geproduceerde producten die lekkerder en voedzamer zijn. Nog een voordeel: de medicatie-inname neemt af, de biodiversiteit toe.

Wat is Agenda Natuurinclusief?

De  Agenda Natuurinclusief 2.0 is een breed initiatief van overheden, bedrijven, instellingen en burgers en zet koers richting een natuurinclusieve samenleving in 2050. Een samenleving waarin steeds meer partijen natuurinclusief gaan werken, denken en doen. De agenda verbindt, betrekt en activeert publieke en private partijen zodat ze uiteindelijk in alle sociale, economische en ruimtelijke keuzes natuur integraal meenemen.

“Met Oogsten van gezondheid bieden we boeren een uitweg uit de impasse en de zorg een preventief voedselmodel. En dat alles binnen de grenzen van de natuur en maatschappij. De komende tijd beginnen we met onderzoeken hoe dit nieuwe model kan werken: wat zijn de risico’s en wat betekent dat voor zowel boer als kok? Waar kunnen we beginnen, wat voor soort organisaties, hoe werkt de financiering? We zijn enorm dankbaar dat de Agenda Natuurinclusief 2.0 ons de kans biedt om deze fase uit te voeren. We gaan er de komende jaren alles aan doen om dit systeem de standaard te maken in natuurinclusieve landbouw én zorg”, aldus Bas Maier, sectormanager zorg.

Meedoen aan Oogsten voor Gezondheid

Vanaf circa februari 2024 is het mogelijk om je aan te sluiten. Meer informatie? Neem contact op met Bas Maier via onderstaande mogelijkheden.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Bas via b.maier@mvonederland.nl

Bas Maier

Manager partners

Misschien vind je dit ook interessant

Bomen Natuurlijk
In Bomen Natuurlijk brengt MVO Nederland boeren, inkopers en voedselproducenten samen. We stimuleren samenwerkingen en ontwikkelen concepten.
Lees meer
FOODCoST: op naar de echte prijs van voedsel
In het FOODCoSt-project werken we aan een effectieve en toegankelijke methodologie om de echte prijs van voedselproducten te bepalen.
Lees meer
Nederland Natuurlijk
Hoe MVO Nederland met partners werkt aan het versterken van de biodiversiteit in Nederland.
Lees meer
Bekijk alle Projecten