Deelnemers ProRail, Rijkswaterstaat, KPN, Alliander, Enexis, Tennet, GasUnie, Stedin hebben als doel om klimaatneutrale en circulaire infrastructuren te realiseren en zetten daarbij in op energiebesparing, het toewerken naar honderd procent duurzame energie en het toepassen van circulaire principes op hun bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van kabels met een lange levensduur en het circulair ontmantelen van oude kabels.
MVO Nederland bracht de bedrijven bij elkaar en begeleidt ze als inhoudelijke expert. Ook is MVO Nederland verantwoordelijk voor het projectmanagement. Deelnemers wisselen kennis en ervaringen uit. Bijvoorbeeld over maatregelen die energie besparen. Ook ontwikkelen de partijen tools die bijdragen aan transparantie.
Resultaten
De invoer van het Grondstoffenpaspoort is een van de belangrijkste resultaten van Groene Netten. Netbeheerders Alliander, Enexis, Stedin en TenneT vragen deze uit bij leveranciers. In het Grondstoffenpaspoort geven leveranciers inzicht in samenstelling van hun product, waarbij ze aangeven in hoeverre de gebruikte grondstoffen nu gerecycled zijn en dat na levensduur ook weer kunnen. Doordat alle partijen een vergelijkbaar format aanhouden, verkleint de administratieve last voor leveranciers en is het makkelijker om van elkaar te leren. Dit vormt een goede basis om samen te onderzoeken hoe onze infrastructuur in de toekomst circulair is in te richten.
VIDEO
In de onderstaande video leggen we je in bijna 3 minuten uit wat Groene Netten is en hoe de coalitie bijdraagt aan de nieuwe economie.
