Skip naar content

Ketenverantwoordelijkheid

Ketenverantwoordelijkheid

Wat is ketenverantwoordelijkheid?

Ketenverantwoordelijkheid wordt ook wel maatschappelijk verantwoord inkopen genoemd. Het betekent dat bedrijven sociale en milieuaspecten vrijwillig meenemen in hun bedrijfsvoering ten aanzien van toeleveranciers.

Invloed

Afhankelijk van de aard van de relaties met de leveranciers kunnen ondernemingen via hun inkoopactiviteiten invloed uitoefenen op het gedrag van hun toeleveranciers. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden, rechten van werknemers en milieu. Ketenverantwoordelijkheid biedt kansen voor ondernemingen, bijvoorbeeld een goede reputatie, kostenreductie en marketingvoordeel.

Meer informatie

In het dossier  Inkoop en Keten vindt u meer informatie over maatschappelijk verantwoord inkopen. U vindt er  onder meer een praktisch stappenplan, inspirerende praktijkvoorbeelden en nuttige links zodat u er meteen mee aan de slag kunt gaan.

In de productdossiers leest u hoe u specifieke producten cacao, hout, koffie, thee, papier en katoen verantwoord kunt inkopen.

Met de MVO Risico Checker leert u welke internationale MVO-risico's u loopt met uw handelsactiviteiten, en wat u kunt doen om de risico’s te beperken.

Raakvlakken

Ketenverantwoordelijkheid is een overkoepelend thema, dat onder meer raakvlakken heeft met de volgende thema's:

Laatst gewijzigd: 17 jan 2014 - 16:00

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen