Skip naar content

MVO Nederland – MBO - Maatschappelijk ondernemen met Coöperatie VGZ

Wat doet Coöperatie VGZ aan maatschappelijk betrokken ondernemen? MVO Nederland nam een kijkje…

Coöperatie VGZ is een groot Nederlands verzekeringsbedrijf. Als coöperatie met vele kantoren staat ze dichtbij haar klanten en de maatschappij. Coöperatie VGZ richt zich op verantwoord ondernemen en betrokken ondernemen. Om die reden zijn zij ook al jaren geleden partner geworden van MVO Nederland. Ze maken de koppeling met hun omgeving door o.a. sponsoring en donaties, maar vooral door het bijdragen aan maatschappelijke projecten en activiteiten. Veel van de activiteiten draaien om het op stap nemen van mensen die er niet zelfstandig op uit kunnen.

 

Hoe doet Coöperatie VGZ dit?

Maatschappelijk Ondernemen is afgestemd op de bedrijfsstrategie van Coöperatie VGZ. Het landelijke beleid focust zich op de thema's zorg, veiligheid en preventie. De structuur is zo ingericht dat er op elke vestiging een lokale MBO-werkgroep is dat een aantal projecten organiseert door het jaar heen. Dat varieert van het begeleiden van bejaarden bij uitstapjes tot het ondersteunen bij een fietscursus voor kinderen met gedragsproblemen. Er zijn eenmalige maar ook langdurigere projecten.

De motivatie om aan MBO te doen is volgens Gwen van Roekel, Adviseur Maatschappelijk Ondernemen van Coöperatie VGZ, heel duidelijk: "Met maatschappelijk betrokken ondernemen doen we, naast onze core business, iets concreets voor een ander." De persoonlijke en actieve inzet van medewerkers staat centraal. En er is een personeelsregeling die de medewerkers hiervoor ook daadwerkelijk de gelegenheid biedt.

 

Coöperatie VGZ is een van de partners en drijvende krachten achter Dubbel Genieten, waarbij mensen van maatschappelijke instellingen die er niet zelfstandig op uit kunnen, een dagje worden meegenomen door vrijwilligers. De vrijwilligers doen dit samen met leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage. Ook is Coöperatie VGZ actief in projecten met een preventief karakter, zoals verkeersveiligheidprojecten. De laatste jaren staat het thema Mantelzorg bovendien steeds meer centraal en worden mantelzorgers door Coöperatie VGZ-vrijwilligers ondersteund en in het zonnetje gezet.

 

Wat is het voordeel voor het bedrijf?

Het beleid en de activiteiten van Coöperatie VGZ op het gebied van MBO versterken de organisatie op het gebied van kennis, innovatie en productontwikkeling. Gwen van Roekel merkt ook dat door de MBO-activiteiten veel medewerkers gemotiveerd raken door de bijzondere ervaringen omdat er zoveel voldoening uit wordt gehaald. Van Roekel: "Een belangrijke aspect tijdens projecten is dat onze medewerkers in direct contact komen met klanten en maatschappelijke doelgroepen en daardoor beter in kaart brengen wat deze doelgroepen zelf belangrijk vinden." Deze ontmoetingen zorgen voor nieuwe inzichten en een goede feedback op de bedrijfsvoering, een voordeel waar het bedrijf direct van profiteert.

 

Wat is het voordeel voor de maatschappij?

Het programma biedt veel medewerkers de kans om in werktijd vrijwilligerswerk te doen. Vooral medewerkers in de leeftijdscategorie van 35-55 die een druk bestaan hebben, komen anders niet aan vrijwilligerswerk toe. De vrijwilligers van Coöperatie VGZ zijn niet alleen extra handjes, maar zorgen er soms zelfs voor dat deze medewerkers zich ook privé (meer) gaan inzetten als vrijwilliger. De cliënten die op pad worden genomen, gaan letterlijk over een drempel en komen de deur uit. En mantelzorgers, die zo'n belangrijke groep vormen om de reguliere zorg te ontlasten, kunnen beroep doen op de bijzondere diensten van Coöperatie VGZ.

Wilt u meer weten? Op www.vgz.nl staat algemene informatie over het programma en in het sociaal jaarverslag vertellen medewerkers vertellen over hun werknemervrijwilligerswerk.

 

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen