Visserijbedrijf ASL/Primstar legt een zonnepark aan voor garnalenkwekerij in Nigeria

Aquacultuur is een relatief nieuwe, ambiteuze en snel groeiende sector vol met uitdagingen. Kosten voor energie en voer stijgen en verkoopprijzen staan onder druk door wereldwijde concurrentie. Toch zijn er ook bedrijven die duurzaam te werk gaan, zoals ASL/Primstar. Dit bedrijf wil duurzame energie opwekken en gebruiken bij de garnalenkweek in Nigeria.

Weerbaar zonnepark

Een mooie kans dus voor onderzoek met de IMVO-voucher. Het doel was ambitieus: de aanleg van een zonnepark én de synchronisatie van het bestaande energienet met het nieuwe park. Primstar is er trots op dat ze de doelstellingen hebben behaald. Voor een deel voorziet het zonnepark nu in energiebehoefte. Daarnaast zijn lokale werknemers opgeleid om het systeem te onderhouden en te optimaliseren. Dit verkleint de kans op mogelijke stroomuitval.

Constante checks van apparatuur

Het proces is al in volle gang. De ingeschakelde consultants hebben al melding gedaan van gebreken bij apparatuur, zodat leveranciers die kunnen verbeteren. Voor de toekomst gaan de consultants, het lokale team van Primstar en de leveranciers ook aan de slag met uitbreiding van het zonnepark en energieopslag.

Bekijk alle cases