Van koffieboer tot imker: koffiebranderij Peeze helpt boeren aan een leefbaar inkomen

Zoals je weet zijn bijen cruciaal voor de bestuiving van gewassen waar wij voedsel van maken. Daarnaast produceren bijen zelf ook nog honing. Coöperatie CEPRO Yanesha kwam met het verzoek tot ondersteuning bij honingproductie bij Koffiebranderij Peeze terecht. Met de IMVO-voucher onderzocht het bedrijf of ze deze wens voor elkaar kunnen krijgen.

Honingprofessionals 

Koffiebranderij Peeze ging aan de slag bij de CEPRO Yanesha koffiecoöperatie in Peru. Met ondersteuning van Progreso Foundation hielp Peeze om koffieboeren bij te scholen tot imker. Ook kregen de boeren uitgebreide trainingen over ziekte- en plaagpreventie. En het mes snijdt aan twee kanten: het bijenproject zorgt niet alleen voor extra inkomen voor de boeren, maar bevordert ook de biodiversiteit van de leefomgeving én de bestuiving van de koffieplanten. 

De productie van honing wordt door de scholing en uitbreiding van het aantal bijenkasten steeds professioneler. De koffieboeren verwachten in het najaar een oogst van 800 kilo honing. Met de productie van deze hoeveelheden aan honing komen de inkomsten per deelnemende boer neer op 1389 sol, oftewel 85 procent van het leefbaar maandloon in de plattelandsgebieden van Peru. 

Structurele verbetering voor Peruviaanse boeren 

Hoe het koffiebedrijf nu verder wil? Na het onderzoek met behulp van de voucher is het werk nog niet klaar. Het doel is dat de koffiecoöperatie tegen het einde van het jaar de honingproductie zelf kan voortzetten en kan opschalen naar meer aangesloten koffieboeren. Dit leidt structureel tot hogere en diverse inkomens.   

Peeze blijft de voortgang monitoren en blijft meedenken met de aangesloten koffiecoöperaties. Peeze raadt de IMVO-voucher ook zeker aan. 

Bekijk alle cases