Return to Sender realiseert living wage bij Indiase leveranciers

Return to Sender committeert zich aan een leefbaar inkomen in de gehele keten. Via hun leveranciers willen zij toewerken naar een werkbaar model, voor diverse landen en productketens. Met de IMVO-voucher kon Return to Sender samen met Rainbow Collection een pilot opzetten en een toolkit ontwikkelen.

Samenwerken met een lokale partner

Return to Sender wil in meerdere landen, voor meerdere leveranciers middels een toolkit een living wage garanderen voor alle medewerkers in de gehele keten. Na een pilot leerden zij van leveranciers dat zij het als uitdaging ervaren om inkopers te informeren en overtuigen van het belang van living wages. Daarom leggen Return to Sender en Rainbow Collection samen met de Indiase NGO Ask de nadruk op een systeemveranderingsaanpak.

Belangrijkste doel: living wage op grote schaal

In de systeemsveranderings aanpak zoals Return to Sender voor ogen heeft, ondersteunen leveranciers het verhaal, rollen zij de opstart voor living wages uit en kunnen zij met een toolkit andere inkopers betrekken ook met living wage aan de slag te gaan. Dit helpt in de beweging naar hun doel: schaal bereiken en daadwerkelijk richting living wage standaarden te werken.

Systeemverandering implementeren

Met de IMVO-voucher konden Return to Sender en Rainbow Collection de toolkit implementeren bij twee Indiase leveranciers. Samen met Ask hebben zij een systeem opgezet van het vaststellen van living wage door interviews, het geven van trainingen en informeren via documenten waarmee de makers en producenten leren wat living wage echt inhoudt. Ask monitort de komende jaren dat de makers daadwerkelijk een living wage ontvangen. Return to Sender heeft naast handboeken voor overige inkopers ook informatie ontwikkeld voor hun eigen klanten en afnemers.

Geleerde lessen bundelen

Met dit resultaat kunnen steeds meer makers in de keten van Return to Sender een living wage ontvangen. De volgende stappen zijn het opschalen naar andere producenten in andere landen, met een nieuwe IMVO-voucher en het ontwikkelen van een Learned Lessons samen met Rainbow Collection.

IMVO-voucher

Return to Sender deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases