Medemenselijk ondernemen

Van jouw organisatie wordt verwacht dat je een positieve impact maakt op de maatschappij. Dat vraagt om een integrale samenwerking met stakeholders: je collega‚Äôs, zakelijke partners, leveranciers ‚Äď en misschien zelfs je buren. Belangrijk dus om te investeren in die stakeholders. Niet alleen omdat je meer wilt dan groeien in financi√ęle zin. Maar ook omdat jouw bijdrage aan de groei en bloei van een ander van waarde is ‚Äď nu en in de toekomst. Wij noemen dat medemenselijk ondernemen. In dit project – met onder meer een Community of Practice –¬† inspireren en activeren we bedrijven om dat gedachtegoed te integreren in hun bedrijfsvoering.

 

Medemenselijk ondernemen gaat over de manier waarop je invulling geeft aan complexe, maatschappelijke thema‚Äôs. Biodiversiteit, groene energie, diversiteit en inclusie: het reikt verder dan dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Het gaat in op hoe je dat doet. En op welke manier dat reflecteert op jouw stakeholders. Vraag jij je bijvoorbeeld wel eens af: wat zijn √©cht de behoeften, belangen, idee√ęn en verwachtingen van anderen? Precies. Terwijl we weten dat medemenselijke organisaties een lager ziekteverzuim hebben, minder verloop van medewerkers, hogere productiviteit √©n op de langere termijn succesvoller zijn. Maar niet veel organisaties doen het nog.

WAT HOUDT HET PROJECT IN?

Ons doel is om organisaties te inspireren en te activeren het gedachtegoed van medemenselijk ondernemen te verankeren in de bedrijfsvoering. Twintig bedrijven starten in juni 2023 met verdiepende sessies waarin ze leren om te gaan met de behoeftes en belangen van stakeholders. Daarbij ontwikkelen we meerdere Good Practices, waarin bedrijven die voorlopen op dit thema aan de hand van concrete cases laten zien hoe medemenselijkheid in organisaties er in de praktijk uitziet.

Meer over medemenselijk ondernemen

Het boek ‚ÄėAnders groeien, een medemenselijke aanpak van duurzaam en maatschappelijk ondernemen‚Äô vormt een belangrijke bron van kennis en inspiratie voor dit project. En is geschreven door prof. dr. Harry Hummels, hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan de Maastricht University en grondlegger van het gedachtegoed.

VOOR WIE IS DIT PROJECT INTERESSANT?

Medemenselijk ondernemen is voor senior professionals, waaronder C-level, ondernemers, managers en adviseurs. Zij richten zich op bedrijfsvoeringen zoals HR en inkoop – en zijn bezig of willen aan de slag met het medemenselijk organiseren ervan. Specifiek voor de Community of Practice ligt de focus op grootbedrijven (250+ medewerkers).

HOE KUN JE MEEDOEN?

Voor een aftrap voor dit project kun je je inschrijven voor het inspiratiewebinar: medemenselijk ondernemen. Tijdens dit event krijg je de mogelijkheid om je aan te melden voor de Community of Practice, startend vanaf juni 2023.

CONTACT

Heb je vragen over het project of wil je meer weten over de Community of Practice? Joost Vosmer kan je er meer over vertellen, boek meteen een afspraak.

Joost Vosmer

Programmacoördinator CoP Medemenselijk ondernemen

Maak een afspraak

j.vosmer@mvonederland.nl

 

Het project Medemenselijk ondernemen is een samenwerkingsverband tussen De weg van Medemenselijk Ondernemen en MVO Nederland.

Mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation: voor Mens, Werk en Economie 
De Goldschmeding Foundation werkt aan een betere wereld waarin Mens, Werk en Economie met elkaar in balans zijn én elkaar versterken. Wij doen dit vanuit de overtuiging dat deze ontstaat als mensen elkaars belangen dienen.  

De Foundation ondersteunt daarom – met inzet van donaties, netwerk en kennis – zowel excellent wetenschappelijk onderzoek als innovatieve praktijkprojecten, die bijdragen aan een Inclusieve Arbeidsmarkt, Duurzaam Werk en een Menswaardige Economie.‚ÄĮ¬†¬†

Terug naar overzicht