Medemenselijk ondernemen

Van jouw organisatie wordt verwacht dat je een positieve impact maakt op de maatschappij. Dat vraagt om een integrale samenwerking met stakeholders: je collega’s, zakelijke partners, leveranciers – en misschien zelfs je buren. Belangrijk dus om te investeren in die stakeholders. Niet alleen omdat je meer wilt dan groeien in financiële zin. Maar ook omdat jouw bijdrage aan de groei en bloei van een ander van waarde is – nu en in de toekomst. Wij noemen dat medemenselijk ondernemen. In dit project – met onder meer een Community of Practice –  inspireren en activeren we bedrijven om dat gedachtegoed te integreren in hun bedrijfsvoering.

 

Medemenselijk ondernemen gaat over de manier waarop je invulling geeft aan complexe, maatschappelijke thema’s. Biodiversiteit, groene energie, diversiteit en inclusie: het reikt verder dan dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Het gaat in op hoe je dat doet. En op welke manier dat reflecteert op jouw stakeholders. Vraag jij je bijvoorbeeld wel eens af: wat zijn écht de behoeften, belangen, ideeën en verwachtingen van anderen? Precies. Terwijl we weten dat medemenselijke organisaties een lager ziekteverzuim hebben, minder verloop van medewerkers, hogere productiviteit én op de langere termijn succesvoller zijn. Maar niet veel organisaties doen het nog.

WAT HOUDT HET PROJECT IN?

Ons doel is om organisaties te inspireren en te activeren het gedachtegoed van medemenselijk ondernemen te verankeren in de bedrijfsvoering. Twintig bedrijven starten in september 2023 met de Community of Practice: medemenselijk ondernemen. Dit zijn verdiepende sessies waarin ze leren om te gaan met de behoeftes en belangen van stakeholders. Daarbij ontwikkelen onder meer Good Practices, waarin bedrijven die voorlopen op dit thema aan de hand van concrete cases laten zien hoe medemenselijkheid in organisaties er in de praktijk uitziet.

Naast de Community of Practice zijn er mogelijkheden om deel te nemen aan verschillende masterclasses om jouw organisatie een impuls te geven aan medemenselijk ondernemen. Hierover lees je meer verderop op deze pagina.

VOOR WIE IS DIT PROJECT INTERESSANT?

Medemenselijk ondernemen is voor senior professionals, waaronder C-level, ondernemers, managers en adviseurs. Zij richten zich op bedrijfsvoeringen zoals HR en inkoop – en zijn bezig of willen aan de slag met het medemenselijk organiseren ervan. Specifiek voor de Community of Practice ligt de focus op bedrijven met 150+ medewerkers.

HOE KUN JE MEEDOEN?

  • Masterclass medemenselijk ondernemen: voor meer verdieping schrijf je je in voor één van de masterclasses, gefaciliteerd door De weg van medemenselijk ondernemen. Toegang is kosteloos en op inschrijving.
  • In-company Masterclass medemenselijk ondernemen: een praktische in-company workshop van een dagdeel voor professionals die versnelling willen realiseren op het halen van allerlei (maatschappelijke/sociale) doelstellingen, gefaciliteerd door De weg van medemenselijk ondernemen.
  • Community of Practice medemenselijk ondernemen: vier verdiepende bijeenkomsten met vijftien tot twintig deelnemers en experts. Meer over dit programma vind je op deze pagina.

Meer over medemenselijk ondernemen

Het boek ‘Anders groeien, een medemenselijke aanpak van duurzaam en maatschappelijk ondernemen’ vormt een belangrijke bron van kennis en inspiratie voor dit project. En is geschreven door prof. dr. Harry Hummels, hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan de Maastricht University en grondlegger van het gedachtegoed.

Het project medemenselijk ondernemen is een samenwerkingsverband tussen De weg van Medemenselijk Ondernemen en MVO Nederland.

Over de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk, Economie
De Goldschmeding Foundation is een filantropisch fonds dat is opgericht door Frits Goldschmeding, tevens de oprichter van de Randstad Groep. De foundation zet zich structureel in om de manier waarop mensen werken én samenwerken blijvend te veranderen, vanuit de overtuiging dat we er allemaal baat bij hebben als we meer naar elkaar omkijken.

Met kennis, donaties en haar netwerk ondersteunt de Goldschmeding Foundation kansrijke initiatieven die met aantoonbaar resultaat laten zien hoe het anders kan. Samen werken we aan blijvende verandering voor een inclusieve arbeidsmarkt, duurzaam werk en een menswaardige economie.

Terug naar overzicht