Buyer group: voeding in de zorg

De zorgsector is even vervuilend als de luchtvaart. Een belangrijke reden daarvoor is de manier waarop er met eten en drinken wordt omgegaan in ziekenhuizen en zorginstellingen. Bij patiënten, maar vooral ook bij het zorgpersoneel zelf. Achter elke maaltijd zit een CO2-uitstoot, achter elk inkoopcontract zit een plastic afvalberg. Het is duidelijk dat de voeding in de zorg veel meer circulair kan én moet. MVO Nederland zet vanuit het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen nu een forse stap hierin. In samenwerking met PIANOo en Rijkswaterstaat organiseert het een project waarin zorgaanbieders die voeding inkopen en voedingsleveranciers aan de zorgsector aan de slag gaan. Het doel: komen tot een marktvisie op voeding in de zorg, met een focus op de eiwittransitie.

WAT HOUDT voeding IN DE ZORG IN? 

Zorgaanbieders en leveranciers van voeding aan de zorg formuleren gezamenlijk een ambitie, benoemen randvoorwaarden en werken acties uit. Onafhankelijk adviesbureau CE Delft voert een onderzoek uit waarin het de voor- en nadelen van een circulair cateringmodel ten opzichte van een lineair model weergeeft. Beide gebruiken de deelnemers als input voor de marktvisie.

WAAROM ZOU JE JE AANSLUITEN? 

Inmiddels hebben bijeenkomsten plaatsgevonden en werken deelnemers aan de marktvisie. Aansluiten is dus niet meer mogelijk. Wél kun je zelf aan de slag met circulair inkopen op ons platform ikwilcirculairinkopen.nl

KOM IN CONTACT

Suzanne van Haren

Suzanne van Haren

Projectleider

Heb je vragen over dit project of wil je aansluiten? Neem gerust contact met mij op.

s.vanharen@mvonederland.nl

Wat is een buyer-supplier group?

In een buyer-supplier group werken (publieke) inkopers en leveranciers met elkaar aan de verduurzaming van een bepaalde productgroep. Wist je dat deze werkvorm uniek is? We vertellen je er graag meer over.

Zijn er kosten verbonden aan mijn deelname aan dit project?

Wanneer je (namens je bedrijf) mee wilt doen aan dit project, zijn hier geen kosten aan verbonden. Wel vragen we je om actieve inzet. Denk hierbij aan je aanwezigheid tijdens bijeenkomsten en het uitzetten van specifieke acties die passen bij jouw rol in het project.

Het is bij interesse ook mogelijk om alleen op de hoogte gehouden te worden van het proces en de resultaten. Vul hiervoor het formulier op deze pagina in.

Terug naar overzicht