Buyer-supplier group: Textiel in de zorg

Mondkapjes, schorten, lakens; de zorgsector gebruikt veel textiel. De productie daarvan kost energie, grondstoffen én vergroot de afvalberg. En hoewel de sector hard werkt aan duurzame toepassingen, ligt de inkoopfocus nog altijd op scherpe prijzen en grote volumes. Om het aanbod in duurzaam textiel te vergroten en verder te ontwikkelen moet de vraag veranderen. De buyer-supplier group Textiel in de Zorg zoekt uit wat daarvoor nodig is.

In het initiatief van MVO Nederland en Rijkswaterstaat werken publieke en private opdrachtgevers samen met marktpartijen aan het verduurzamen van een specifieke productgroep in de zorgsector. Het doel is te komen tot een onafhankelijke marktvisie voor circulaire textielproducten. Een visie die aantoont hoe textielproducenten en zorginkopers kunnen samenwerken om circulaire inkoop te bevorderen.

We werken aan deze drie punten

Dit project is onderdeel van de ambitie van MVO Nederland om de duurzame transitie in de zorg- en textielsector te realiseren. Met een selecte groep organisaties – publieke en private inkopers, wasserijen en textielproducenten – werken we onder andere aan:

  1. het onderzoeken van de productcategorieën die de grootste impact kunnen maken;
  2. inzicht krijgen in de uitdagingen en kansen voor circulair inkopen;
  3. het maken van een stappenplan om als private inkoper aan de slag te gaan met het circulair inkopen van textiel.

NU AAN DE SLAG MET: steriel OK-textiel

De komende maanden focust de buyer-supplier group zich op steriel OK-textiel. Dit zijn producten die in direct contact komen met patiënten en waar nog weinig kennis over is opgedaan wat betreft duurzame alternatieven. Tijdens de bijeenkomsten gaan ziekenhuizen met leveranciers in gesprek over specificaties en eisen aan producten, leren ze een aanbesteding te schrijven over duurzaam steriel OK-textiel en krijgen ze exclusieve ondersteuning van CE Delft.

Na het opleveren van de marktvisie gaan we door met OK-jassen en afdekmateriaal. In een Community of Practice gaan we actief aan de slag met het implementeren van de eerste versie van de marktvisie.

WIE DOEN ER MEE?

Projectgroep BSG Textiel in de zorg

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

RWS

Suzanne van Haren

Projectleider

Is dit project relevant voor jou? Neem contact op voor vragen of plan direct een kennismaking in.

s.vanharen@mvonederland.nl

Blijf op de hoogte van dit project

Werk jij bij een organisatie die textielproducten produceert, inkoopt of levert? Of bij een (semi-)publieke of private zorginstelling met de ambitie om te verduurzamen? Vul je gegevens in op onderstaand formulier en:

  • blijf op de hoogte van de voortgang en ontvang als eerste de resultaten; 
  • doe mee als klankbordgroep om vanuit jouw praktijkervaring tussentijds het proces te toetsen; 
  • loop voorop op de marktonwikkeling en trends binnen jouw sector/speelveld.
Wie ben je
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je mobiele telefoonnummer in
Vul je e-mailadres in
Waar werk je
Vul je organisatienaam in
Vul je KVK in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Wat is een buyer-supplier group?

In een buyer-supplier group werken (publieke) inkopers en leveranciers met elkaar aan de verduurzaming van een bepaalde productgroep. Wist je dat deze werkvorm uniek is? We vertellen je er graag meer over.

Zijn er kosten verbonden aan mijn deelname aan dit project?

Wanneer je (namens je bedrijf) mee wilt doen aan dit project, zijn hier geen kosten aan verbonden. Wel vragen we je om actieve inzet. Denk hierbij aan je aanwezigheid tijdens bijeenkomsten en het uitzetten van specifieke acties die passen bij jouw rol in het project.

Het is bij interesse ook mogelijk om alleen op de hoogte gehouden te worden van het proces en de resultaten. Vul hiervoor het formulier op deze pagina in.

Terug naar overzicht