Vriesbrood: meer dan 60 procent minder verspilling door verkoop vers ingevroren brood

Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Uit onderzoek van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling blijkt dat de Nederlandse broodketen jaarlijks ruim 200 miljoen kilo brood en broodgrondstoffen weggooit – bijna 20 procent van de totale productie. De helft gebeurt bij consumenten thuis, 76 miljoen kilo blijft over in winkels en wordt diervoeding of vergist.

Onder de titel ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ lanceerden MVO Nederland, supermarktondernemer George Verberne en ondernemer-bakker Johan Pater in december 2019 een pilot in de Wageningse supermarkt om vers ingevroren brood te gaan verkopen. Ze zetten in op het terugbrengen van de hoeveelheid verspild brood. MVO Nederland bracht partijen bij elkaar.

Omdat veel klanten ook aan het eind van de dag vers brood willen kopen, hebben supermarkten de hele dag brood op voorraad. Het gevolg: veel brood dat einde dag niet verkocht is. Het idee van het project: als het verse brood einde dag uitverkocht raakt, is er nog het Goudeerlijk Vers Ingevroren-brood beschikbaar voor de klant. Dit brood is gelijk na het bakken ingevroren en wordt vanuit een vriezer verkocht. Hierdoor hoeven supermarktbakkerijen niet meer de hele dag vers brood beschikbaar te hebben. Ongeveer 70% van de Nederlanders is al gewend aan brood thuis invriezen om het vers te houden.

“Het idee om bevroren brood te verkopen lijkt eenvoudig, maar de normale gang van zaken op de broodafdeling is om alles de hele dag beschikbaar te houden. Dit kleinschalige experiment is voor de betrokken partijen een echt avontuur”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

MINDER VERSPILLEN DOOR KRAPPER INKOPEN

Voordeel voor de supermarkt is dat het krapper kan inkopen en minder hoeft te verspillen. De deelnemende ondernemers registreren tijdens de pilot hoeveel brood er verkocht wordt en wat er overblijft. Ook houden ze reacties van klanten bij. De resultaten van de pilot zijn na afloop van het project door andere supermarkten te gebruiken.

Dankzij de pilot bespaarde de supermarkt gemiddeld 87 broden per week. Op dit moment is 31 procent van de verkochte halve broden ingevroren.

“Zowel voor de supermarkt als mij was dit een spannend avontuur. Ik anticipeer hiermee op een toekomst waarin mensen verspilling niet meer accepteren”, zegt Johan Pater van BakeFive.

MEER ONDERNEMERS VOLGEN

Op basis van de resultaten uit deze pilot gaan ook andere supermarktondernemers vers ingevroren brood verkopen. Doel is om de verkoop van vers ingevroren brood gemeengoed in Nederlandse supermarkten te maken, waarbij met name toeristische locaties interessant kunnen zijn vanwege de grote wijzigingen in vraag.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Van Kiem Tot Kracht-programma dat MVO Nederland uitvoert voor de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het ministerie van LNV. Wil je ook meewerken aan een duurzamere sector? Bekijk dan eens ons agrifood-netwerk, waarin tientallen bedrijven samenwerken aan dat doel.

“Zelfs klanten die thuis nooit brood invriezen vonden het prima om vers ingevroren brood te kopen zodra dagvers op is. Ze begrijpen dat leegverkopen van dagvers brood verspilling voorkomt, waardoor de klanttevredenheid op hetzelfde niveau blijft.”

George Verberne, Ondernemer Jumbo Wageningen & Food for Retail

Dit project draagt bij aan de circulaire economie, een van de zeven thema’s van de nieuwe economie.

Terug naar overzicht