Tourism Plastic Pledge: 150 bedrijven tekenen voor minder plasticvervuiling

Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zit. Toerisme is een van de grootste sectoren ter wereld. En daarmee verantwoordelijk voor een hoog percentage vervuiling. Uit onderzoek blijkt dat hotelkamerbezoekers veel meer plasticafval genereren dan een normaal huishouden in dezelfde regio. Met de reductie van plastic maakt deze industrie dus veel impact.

HET PROJECT: de strijd tegen plasticvervuiling op vakantiebestemmingen

In september 2019 initieerde MVO Nederland de International Tourism Plastic Pledge. De inmiddels 215 ondertekenaars van deze pledge erkennen de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling. Aangesloten zijn reisorganisaties, accommodaties, certificeringspartijen, sectororganisaties, ngo’s en experts. Denk hierbij aan TUI Group, ANVR, Landal GreenParks, Hostelling International, Fox Verre Reizen en Better Places.

Onder begeleiding van MVO Nederland werkten de ondertekenaars aan een concreet plan om plasticgebruik op bestemmingen wereldwijd te reduceren en plasticvervuiling te voorkomen.

HET RESULTAAT: VAN NATIONAAL NAAR INTERNATIONAAL MET HET GLOBAL TOURISM PLASTICS INITIATIVE

Om impact te maximaliseren en de internationale samenwerking te versterken, is de International Tourism Plastic Pledge (ITPP) in mei 2021 overgegaan in het Global Tourism Plastics Initiative (GTPI). Door samenwerking onder de paraplu van de GTPI kunnen organisaties wereldwijd samenwerken aan de aanpak van plasticvervuiling op vakantiebestemmingen. Dit zal de internationale sector helpen om op gecoördineerde wijze  actie te ondernemen.

Het Global Tourism Plastics Initiative is ontwikkeld binnen het Sustainable Tourism Programme van het One Planet Network. Dit is een multi-stakeholder samenwerking die zich richt op de implementatie van SDG 12, verantwoorde consumptie en productie. De GTPI wordt geleid door het UN Environment Programme en de World Tourism Organization, in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation.

MVO Nederland is betrokken als onderdeel van de Advisory Group en treedt op als actieve ambassadeur van de GTPI.

OOK BIJDRAGEN?

Wij nodigen alle partijen werkzaam in de toeristische sector uit om zich aan te sluiten bij het Global Tourism Plastics Initiative. Plasticvervuiling bedreigt alles wat vakantiebestemmingen de moeite waard maakt om te bezoeken. Laten we ons gezamenlijk inzetten voor het behoud van vakantiebestemmingen.

Aansluiten bij het Global Tourism Plastics Initiative

“Plasticvervuiling is een grote uitdaging, zowel voor de aantrekkelijkheid van de bestemmingen als voor het milieu. TUI Group is ervan overtuigd dat we door het bundelen van krachten sneller kunnen opschalen. Het is goed dat MVO Nederland zo veel bedrijven heeft bewogen om de Tourism Plastic Pledge te ondertekenen.”

Melvin Mak, Manager of Sustainability bij TUI

Terug naar overzicht