Verspilling is Verrukkelijk: platform tegen voedselverspilling

Voedsel is te kostbaar om te verspillen. Toch verdwijnt nog altijd een groot deel van ons eten in de vuilnisbak – thuis en in de productieketen. Wist je bijvoorbeeld dat we wereldwijd elk jaar een slordige 1,3 miljard ton eten weggooien? Dat is genoeg om drie miljard mensen te voeden. Oftewel: tien keer de bevolking van de Verenigde Staten! Ongelooflijk toch? Dat vond MVO Nederland ook.

Het weggooien van eten gebeurt elke dag. Zonde natuurlijk van het voedsel en het geld, maar de verspilling is nog veel groter dan dat. Want het produceren, verpakken en vervoeren zorgt voor een grote impact. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. Dus als je gehakt weggooit, gooi je ook dat water weg. En vergeet ook niet de plastic verpakking en de CO2-uitstoot tijdens het transport.

Ondernemerscoalitie

MVO Nederland zag een kans in samenwerking richting een duurzame en sociale voedselketen. Daarom zetten we het platform ‘Verspilling is Verrukkelijk’ op, een coalitie van meer dan vijftien ondernemers met oplossingen voor voedselverspilling. Ze maken stuk voor stuk producten van ingrediënten die anders verspild zouden worden. MVO Nederland faciliteerde en coördineerde het project. 

Partners in dit project pakken hun eigen verspilling aan en geven daarmee een voorbeeld aan hun sector. Deze concrete oplossingen kunnen bedrijven weer verder brengen door de producten in hun winkel of restaurant aan te bieden.

22.000 kerstpakketten

Inmiddels is de coalitie uitgegroeid tot een zelfstandig opererend initiatief. Op het platform verspillingisverrukkelijk.nl bestel je verspillingsvrije borrelboxen en kerstpakketten. In 2019 waren dit er maar liefst 22.000! De volgende partners van MVO Nederland vindt je onder andere terug in de pakketten: Instock, Yespers, de Fruitmotor, Potverdorie!, Van Eigen Deeg, Pineut, GRO Together, Unwaste en De Verspillingsfabriek.

“Verspilling is Verrukkelijk laat zien welke slimme oplossingen ontstaan als ondernemers gaan samenwerken vanuit eenzelfde missie. Dit zijn de pioniers die zorgen voor een grotere beweging tegen voedselverspilling.”

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland

Gerard Teuling

Sectormanager Agrifood

Ook meewerken aan een duurzame Agrifood-sector? Neem gerust contact met mij op.

g.teuling@mvonederland.nl
Terug naar overzicht