Het Betonakkoord: samenwerken aan een duurzame betonketen

Beton is overal. Alleen in Nederland al gebruiken we ieder jaar 15 miljoen kubieke meter nieuw beton. De betonketen is daarmee een van de meest invloedrijke sectoren op het gebied van gebouwde omgeving, infrastructuur, werkgelegenheid en milieu. Positief en negatief: Nederlands beton is verantwoordelijk voor 3,7 megaton aan koolstofdioxide per jaar, dat is 4 procent van de industrie en ruim 2 procent van de totale nationale uitstoot.

Om de negatieve impact te beperken nam MVO Nederland het initiatief tot het Betonakkoord. We brachten partijen uit de hele keten bij elkaar, van opdrachtgevers en aannemers tot producenten en verwerkers. Ons projectteam organiseerde en faciliteerde, en zette de lijnen uit voor zowel proces als inhoud. Met succes: zo’n 50 van de grootste spelers in de sector ondertekenden het Betonakkoord. Zij gaan zich inzetten voor het gebruik van duurzaam beton.

afspraken voor duurzaam beton

De belangrijkste afspraken vastgelegd in het Betonakkoord? Dat zijn samenwerking en transparantie in de keten, het laten groeien van de vraag naar ‘groen beton’ door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen, 100 procent hoogwaardig hergebruik van betonafval in 2030 en in dat jaar ook een vermindering van minstens 30 procent CO2‐uitstoot ten opzichte van 1990.

‘Slimmer werken, samen groeien’

“Met dit akkoord neemt de keten zijn verantwoordelijkheid voor de nieuwe economie”, zegt MVO Nederland-directeur Maria van der Heijden. “Samen bouwen we aan een duurzamere leefomgeving én een duurzame groei van de sector. Zulke grote stappen kunnen alleen in een nationaal akkoord als dit. Publieke en private partijen stimuleren en dagen elkaar uit om slimmer te werken en toekomstbestendig te groeien.”

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ondertekende het Betonakkoord namens haar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast doen Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mee. Onder bedrijven die het akkoord ondertekenen zijn onder meer ProRail en Rijkswaterstaat als opdrachtgevers, Strukton, BAM en VolkerWessels als bouwondernemingen en Cementbouw en VBI als producenten.

Meer over netwerk beton of het betonakkoord?

Dit betonakkoord komt voor uit het Netwerk Beton. Wil je meer weten over het betonakkoord of ben je op zoek naar meer informatie over netwerk beton? Lees dan verder over het MVO Netwerk Beton

Terug naar overzicht