Veelgestelde vragen over MVO Nederland beantwoord

We kunnen ons voorstellen dat het niet direct duidelijk is wat MVO Nederland is en doet. Niet voor niets geven we nieuwe medewerkers een paar maanden om dit te doorgronden. Ook krijgen we regelmatig vragen van partners en van bedrijven die dat willen worden. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen alvast voor je, zodat je niet in de telefoon of mail hoeft te kruipen. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Wat is MVO Nederland?

MVO Nederland is het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. De stichting stuurt samen met circa 2.000 bedrijven de transitie naar een duurzame economie. Die is bereikt als honderd procent van de economie omgaat in de duurzame economie. Het kantelpunt naar die economie wilt MVO Nederland bereiken in 2025, als de economie twintig procent duurzaam is. De voortgang hierop meet MVO Nederland jaarlijks in de Nieuwe Economie Index (NEx).

Wat doet MVO Nederland?

MVO Nederland gelooft in een economie die gestoeld is op meer dan alleen financiële waarden en draait binnen de grenzen van de natuur en maatschappij. Als we dat willen bereiken moet het systeem op de schop. MVO Nederland levert op drie fronten een bijdrage aan dat doel.

 

Allereerst brengen we als netwerk bedrijven samen vanuit thema’s of sectoren in de duurzame economie. In events, opleidingen en bijeenkomsten halen bedrijven kennis en inspiratie bij gelijkgestemde bedrijven. Dat doen we met nog meer aandacht in de sectoren agrifood, gebouwde omgeving, chemie, textiel en zorg. In elk van deze sectoren hebben we een sectornetwerk dat samen werkt aan verduurzaming.

 

Verder werken we in projecten met bedrijven aan het bereiken van een duurzame economie – Langdurig of kortlopend, ze moeten altijd zorgen voor innovatie, opschaling en impact. Deze projecten voeren we veelal uit met strategische samenwerkingspartners, financiers en/of ministeries.

 

Tenslotte spoort MVO Nederland de overheid aan om duurzaam ondernemen de standaard te maken.​ Op dit moment zijn nog te veel wetten en regels ingericht in het voordeel van bedrijven uit de oude economie. Onze public affairs–activiteiten creëren een gelijk speelveld voor alle bedrijven.

 

Is MVO Nederland een brancheorganisatie?

Nee. Een branchevereniging is een organisatie die zich inzet voor de belangen binnen een specifieke branche en de deelnemers een gezamenlijke stem geeft. MVO Nederland is een duurzaam-bedrijvennetwerk. Wél vertegenwoordigen we de stem van duurzame ondernemers, maar doen dat volledig brancheonafhankelijk.

Hoe kan mijn bedrijf partner worden van MVO Nederland?

Werk je bij mkb of grootbedrijf en wil je samen met andere bedrijven werken aan de duurzame economie? Dan kun je partner worden van MVO Nederland. De eenvoudigste manier om dat te doen is een digitaal en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen via deze pagina, zodat we alle vragen voor je kunnen beantwoorden.

Waarom zou ik partner worden van MVO Nederland?

Partner worden van MVO Nederland doet elk bedrijf om een andere reden. Of je nu wilt bouwen aan een groter netwerk, invloed wilt uitoefenen op wet- en regelgeving over duurzaam ondernemen of wilt profiteren van de kennis en inspiratie die het netwerk je biedt; je haalt er vooral uit wat je er zelf ook insteekt. Uiteraard ondersteun je onze missie om zo snel mogelijk naar een duurzame economie te gaan – hoe meer bedrijven mee doen, hoe sneller we er zijn.

Waarom kost partner worden van MVO Nederland geld?

MVO Nederland is een non-profit organisatie dus we maken geen winst. Om onze activiteiten te kunnen organiseren vragen we een partnerbijdrage.

Waar staat MVO Nederland voor?

We merken dagelijks de gevolgen van de inrichting van ons economisch systeem. Onze natuur en maatschappij staan hierdoor hevig onder druk. MVO Nederland gelooft in een economie die aangepast is aan de grenzen van die natuur en maatschappij. ​Wij zijn ervan overtuigd dat die duurzame economie is gebouwd op basis van zeven thema’s: nieuwe rijkdom, circulaire economie, biodiversiteit, echte prijzen, inclusief ondernemen, groene energie en transparante ketens. Onze globale standpunten op die thema’s vind je op deze pagina.

Wat zijn de concrete voordelen van een lidmaatschap bij MVO Nederland?

MVO Nederland biedt drie typen partnerschap.

 

Als onderdeel van het partnernetwerk van MVO Nederland krijg je toegang tot relevante events vol kennis en inspiratie, en mogelijkheden tot netwerken. Zo is er om de maand een partner meet-up en organiseren we twee keer per jaar een event op locatie waar we dieper in een duurzaamheidsthema duiken. Ook ontvang je een ticket voor de Dag voor DoenDenkers (ter waarde van 300 euro), ons jaarlijkse zakelijke duurzaamheidsfestival met circa 800 bezoekers. Als partner krijg je van ons bovendien de middelen om op je website en social media-kanalen te laten zien dat je duurzaam onderneemt.

 

Werk je in de sector agrifood, gebouwde omgeving, chemie, textiel of zorg? Sluit je dan aan bij een sectornetwerk, waarin je samen met professionals werkt aan het duurzaam maken van jouw bedrijf én de sector. Dat doe je in meet-ups op basis van een individueel of collectief vraagstuk, als deelnemer of initiator van projecten, of als bezoeker aan netwerkbijeenkomsten, waar je kennis en ervaring uitwisselt. Als sectornetwerkpartner krijg je bovendien persoonlijke ondersteuning en gerichte matchmaking van jouw netwerkmanager.

 

Werk je bij een bedrijf met 250 of meer medewerkers, dan is het Grote Bedrijven Netwerk de beste keus voor jou. Hierin wissel je expertise en ervaring uit met professionals van andere grootbedrijven. En blijf je up-to-date van actuele ontwikkelingen en trends. MVO Nederland ondersteunt je bij de strategische ontwikkeling van je duurzame bedrijfsmodel, inclusief de vertaling van theorie naar praktijk. Je kunt zelf projecten en vraagstukken initiëren en uitwerken.

 

Vragen over partner worden of benieuwd welk partnerschap bij jou past? Check deze pagina.

Welke ondersteuning biedt MVO Nederland aan bedrijven die mvo willen implementeren?

Met de bedrijven in ons netwerk werken we in projecten en leren we veel over hoe je duurzaamheid aanpakt, binnen en buiten organisaties. Omdat deze lessen vaak uniek en zeer relevant zijn voor andere bedrijven vertalen we ze in concrete, praktische stappenplannen onder de titel ‘Aan de slag met’. Als partner heb je kosteloos en onbeperkt toegang tot deze plannen. Bekijk ook zeker het overzicht met tips & tools, waarin je onder meer 100 mvo-tips vindt.

 

Verder krijg je als partner gratis toegang of flinke korting op onze events, projecten en opleidingen. Doe mee en vind de inspiratie en kennis die je nodig hebt om echt stappen te maken.

Wat zijn voorbeelden van projecten of initiatieven die MVO Nederland heeft ontwikkeld?

MVO Nederland heeft aan de wieg gestaan van allerlei projecten en initiatieven. Van de Minister van de nieuwe economie-verkiezing tot Boeren. Natuurlijk!. En van CSRD-trajecten met meer dan 130 grootbedrijven tot Ongemak in de Boardroom. Ook speelt MVO Nederland een strategische en uitvoerende rol in Natuurlijk Kapitaal, een maatschappelijk programma van het ministerie van LNV. Ook het Versnellingshuis is een project waarin een grote rol voor MVO Nederland is weggelegd. Dit is echter lang niet alles. Benieuwd waar we op dit moment mee bezig zijn? Bekijk een selectie van onze actuele projecten.

Welke evenementen of netwerkmogelijkheden biedt MVO Nederland voor bedrijven?

Onze events zorgen er altijd voor dat je kunt netwerken en/of kennis en inspiratie kunt opdoen. Ze zijn altijd gebaseerd op een of meerdere van onze zeven NEx-thema’s, al organiseren we ook events die meer generiek zijn. Bekijk het actuele overzicht aan events hier.

Wat zijn de belangrijkste mvo-trends en -thema's waar MVO Nederland zich op richt?

MVO Nederland wil dat in 2025 minimaal twintig procent van de Nederlandse economie omgaat in de duurzame economie, die gestoeld is op meer dan alleen financiële waarden en draait binnen de grenzen van de natuur en maatschappij. Om de voortgang op deze ambitie te meten ontwikkelde MVO Nederland de Nieuwe Economie Index (NEx) die jaarlijks de voortgang meet. Deze index bestaat uit zeven thema’s: nieuwe rijkdom, circulaire economie, biodiversiteit, echte prijzen, inclusief ondernemen, groene energie en transparante ketens. Deze thema’s vormen ook de focus van het werk van MVO Nederland.

Kunnen jullie voorbeelden delen van bedrijven die hebben geprofiteerd van hun partnerschap bij MVO Nederland?

MVO Nederland heeft circa 2.000 partners in allerlei projecten. Bedrijven zijn vooral partner bij ons omdat ze kennis over duurzaam ondernemen willen ophalen. Omdat ze inspiratie zoeken van experts of andere bedrijven. En omdat ze willen netwerken. Het gaat voor nu te ver om alle verhalen uit te schrijven maar dit is bijvoorbeeld wat partners uit ons netwerk over MVO Nederland zeggen:

 

“De contacten die we via MVO Nederland kunnen leggen met andere duurzame ondernemers zijn goud waard.”

– Jan Jaap Folmer van Upp! UpCycling Plastic BV.

 

“Dankzij het netwerk van MVO Nederland heb je eenvoudig toegang tot een breed collectief van bedrijven, die samen aan de slag willen voor duurzamer Nederland. Zo maak je nog meer impact, en kun je kennis halen en brengen. Uitdagingen op papier worden zo concreet en oplosbaar.”

– Corinne Vonk, LeasePlan Nederland N.V.

 

“MVO Nederland is een uitstekende verbinder tussen partijen. Het brengt ons in contact met anderen waardoor wij samen verder komen dan alleen of binnen de eigen sector.”

– Edo Peet, Van Nieuwpoort Beheer B.V.

 

Regelmatig interviewen we deelnemers uit onze projecten in onze podcast ‘Ondernemen in de nieuwe economie’. Daarin hoor je ook verhalen van onze partners. Lees ook zeker de serie interviews die we afnamen rondom de lancering van de NEx 2023 voor meer verhalen over wat bedrijven met MVO Nederland doen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.