Onderzoek: Circulair en inclusief ondernemen door MVO Nederland en Universiteit Utrecht

MVO Nederland werkt aan het bereiken van de nieuwe economie. Bedrijven worden daarin niet enkel gedreven door financiële waarden, maar ook door die waarden die een positieve impact hebben op mens en milieu. Hoewel veel bedrijven al ondernemen in deze nieuwe economie, zijn er nog grote stappen te zetten om onze ambitie waar te maken. Om de beweging te versterken en kennis te delen werkt MVO Nederland samen met de Universiteit Utrecht aan een grootschalig onderzoek naar circulair en inclusief ondernemen.

Het onderzoek is opgebouwd in drie verschillende fases. Hieronder geven we je hier een kort overzicht met de bijbehorende stappen en doelen.

1. BREDE Enquête onder bedrijven en ondernemers

Het onderzoek is in juli 2020 gestart met een brede enquête onder bedrijven en ondernemers, waaronder het partnernetwerk van MVO Nederland. Het doel is om op deze manier inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop circulair en inclusief ondernemen tot uiting komt bij bedrijven in Nederland die zich al met deze thema’s bezighouden. De enquête staat open voor organisaties en ondernemingen die hier in hun bedrijfsvoering mee te maken hebben.

Doe mee met de enquête

2. Verdiepend onderzoek

In de tweede fase volgt er een verdiepend onderzoek, waarbij er middels een selectie grotere bedrijven wordt gekeken in hoeverre circulair en inclusief ondernemen is verankerd in de bedrijfsstructuur, processen en dagelijkse praktijken van bedrijven. Er wordt met name gekeken naar hoe hun aanpak rondom deze thema’s landt bij werknemers en hen activeert.

3. Community of practice

In het najaar volgt een Community of Practice (CoP), waarin bedrijven samen verder werken aan dit onderwerp. Welke uitdagingen en kansen zien en ervaren bedrijven die nu al circulair en inclusief ondernemen combineren of dit willen gaan doen? Door deze kennis en ervaring uit de praktijk te bundelen is het mogelijk aan het einde van dit traject een gemeenschappelijk doel te bepalen. Dit creëert inzicht in de stappen en middelen die nodig zijn om bedrijven beter te kunnen ondersteunen in het samenbrengen van deze thema’s. Binnenkort volgt er meer informatie over het programma en proces van inschrijving.

Contact

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem contact met ons op.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Wegwijzer: 6 kansen die de coronacrisis je biedt

MVO Nederland zet in deze wegwijzer 6 kansen op een rij die jou duurzamer uit de coronacrisis laten komen. Elk voorzien van een praktische checklist met acties die je bij wijze van spreken morgen al kunt uitvoeren. En relevante links om inspiratie op te doen over hoe je dat dan kunt gaan doen. De wegwijzer toont je de weg; aan jou de keus hoe je ideale route te bepalen. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang direct je download.

Laat je ons weten hoe je heet?
Vul je achternaam in
We vernemen graag je functie
Vul je organisatienaam in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft
Selecteer de meest relevante voor jouw organisatie
Vul je e-mailadres in