Nieuws

Zeg nieuwe Kamerleden, voel je nou eens verantwoordelijk voor verantwoordingsdag

opinie 19 mei 2021

De formatie is dan toch eindelijk begonnen. Logisch dat Mariëtte Hamer op zoek gaat naar een nieuwe coalitie en regeerakkoord met een blik op na de crisis. Op na de zomer en op volgend jaar. Op 19 mei is het echter verantwoordingsdag: dé dag waarop we terugblikken op het afgelopen jaar om te zien hoe dicht Nederland bij het realiseren van de duurzame doelen is. Het Centraal Bureau voor Statistiek lanceert niet voor niets precies op die dag de Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals (SDGs). Dit rapport geeft een cijfer aan de toekomstbestendigheid van de Nederlandse economie. De resultaten stemmen weinig positief.

De roep om een nieuwe bestuursstijl en 69 nieuwe Kamerleden die staan te popelen om hun stempel op het beleid te drukken; alles draait om de toekomst in Den HaagHet voelt wat dat betreft bijna als de eerste schooldagOp zo’n moment is terugblikken op beleid misschien niet het meest sexy om te doen, zeker voor de 46 procent van de Tweede Kamer die net is aangetreden. Het is echter wél belangrijk. Voor je aan een nieuw schooljaar begint moet je tenslotte het oude ook afsluiten met een voldoende. Verantwoordingsdag is dat meetmoment. Mag Nederland door? Of moet er nog een tandje bij om de nieuwe economie te realiseren? Er zijn grote doelen gesteld om de klimaatcrisis aan te pakken, de circulaire economie te bevorderen en internationale ketens te verduurzamen. En we hebben minder dan een decennium om deze daadwerkelijk te bereiken. Slechts twee kabinetsperiodes verwijderen ons daarvan.  

Duurzame ondernemers scoren een voldoende 

Nu dan even naar dat rapport. Een blik op de cijferlaat zien dat er nog vele tandjes bij moetenIk zie dieprode cijfers op het gebied van stikstof- en CO2-uitstoot. En zeer matige scores op bijvoorbeeld de invoer van (fossiele) grondstoffen. Conclusie: Nederland is het afgelopen jaar eerder verder verwijderd van de duurzame doelen dan dat ze een dichterbij zijn gekomen. Daar zou ik dan graag nog een cijfer aan willen toevoegen Uit het Nieuwe Economie Index-onderzoek (NEx) dat MVO Nederland dit jaar in samenwerking met de Rabobank uitvoerde blijkt nog iets anders. Duurzame ondernemers zijn – ondanks de crisis – nog duurzamer gaan ondernemen. De bedrijven in de oude, grijze economie hebben duurzame doelstellingen juist meer losgelatenDat betekent dat de kloof tussen koplopende bedrijven en het peloton groeit. Aan de ondernemers in het netwerk van MVO Nederland ligt het dus niet: zij werken voortvarend aan een toekomstbestendige economie. Maar zij kunnen dit niet alleen. 

Overheid en nieuwe Kamerleden aan zet voor voldoendes volgend jaar 

De resultaten van beide onderzoeken laten vooral zien dat de overheid primair aan zet is om de kloof tussen koplopers en peloton te overbruggen. Door niet alleen de doelen te stellen, maar ook de juiste randvoorwaarden te bepalen. En door passende investeringen te doen die duurzame ondernemers ondersteunen in het behalen van deze doelen. Alle beleidsinstrumenten – van het fiscaal stelsel tot subsidies en het economisch beleid – dienen bij te dragen aan het behalen van de duurzame doelen. Werk aan de winkel voor Mariëtte Hamer en de nieuwe (en oude) Kamerleden dus. Volgend jaar willen we verantwoordingsdag namelijk wél met een voldoende afsluiten. Kortom, nieuwe Kamerleden: scherp de rode pennen aan en voel je verantwoordelijk voor verantwoordingsdag. 

Kelly Groen

Geschreven door

Kelly Groen

Adviseur Public Affairs

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.