Yoeri Schenau (Arcadis): “Dankzij MVO Nederland leer ik volop van mensen uit andere werkvelden”
nieuws Nieuwe Rijkdom 27 augustus 2019
MVO Nederland bestaat in 2019 vijftien jaar. Een uitgelezen moment om terug te blikken op wat ons tot het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa heeft gemaakt. En wat we sinds de oprichting in 2004 met inmiddels 2.000 partners hebben bereikt voor de nieuwe economie en een duurzamere wereld. Daarom kijken we in een serie met partners van het eerste uur terug én vooruit. Als vijfde in de reeks: Yoeri Schenau, manager duurzaamheid bij Arcadis, ontwerp- en consultancyorganisatie die wereldwijd actief is in de natuurlijke en gebouwde omgeving.
Schenau is van oorsprong planoloog en kwam in die rol al snel in aanraking met duurzaamheid, met name in gebiedsontwikkeling. Inmiddels werkt hij zes jaar bij Arcadis, waarvan een jaar in de rol van manager duurzaamheid. Schenau: “Mijn taak is duurzaamheid tot een onlosmakelijk onderdeel te maken van alles wat we doen. Of zoals MVO Nederland het noemt: de nieuwe economie de normale economie laten zijn. Daarvoor stimuleer ik collega’s duurzaamheid mee te nemen in alle afwegingen die zij maken. Ik kan een ontwerper daarbij niet vertellen hoe hij duurzaamheid integreert in het ontwerp van bijvoorbeeld bovenleidingen. Maar ik kan er wel voor zorgen dat duurzaamheid een gespreksonderwerp is, zelfs als de klant er niet om vraagt. Dat zie ik dan ook als mijn belangrijkste rol.”
Op expeditie met MVO Nederland
In januari 2019 start Schenau met de Expeditie voor mvo-managers, een meerdaags leerprogramma dat de beweging organiseert samen met Nyenrode Business Universiteit. Dit programma richt zich op de professionele ontwikkeling van mvo-managers. Schenau: “Ik kom meer uit de strategisch-inhoudelijke hoek van duurzame gebiedsontwikkeling, dus leek het mij goed om meteen een deep dive te doen in mijn nieuwe functie. De keuze voor deze expeditie was dan ook snel gemaakt. Al was het alleen maar omdat twee van mijn collega’s eerder ook deelnamen en hier enthousiast over waren.”
De expeditie voor mvo-managers gaat vooral over het verbinden van praktijk en theorie. “Er is veel ruimte voor het leren van mensen uit andere werkvelden. Ondanks dat elk bedrijf inhoudelijk aan verschillende dingen werkt, is de opgave eigenlijk altijd vergelijkbaar: je wilt in een organisatie een verandering teweegbrengen”, stelt Schenau.
Sharing is caring
De expeditie volg je met een kleinschalige groep mensen van diverse bedrijven. “Dat ik mijn netwerk kon uitbreiden was een andere belangrijke reden om mee te doen. En doordat je meerdere dagen intensief met elkaar samenwerkt bouw je een vertrouwenssfeer op. Je voelt je veilig genoeg om alles tegen elkaar te zeggen. Ik kan soms onbedoeld kort door de bocht zijn en daar werd ik mee geconfronteerd. Nu weet ik beter hoe dit op iemand overkomt. Daar leer je op persoonlijk vlak heel veel van”, vertelt Schenau.
Onder de expeditie valt ook een bedrijfsbezoek aan een van de collega-deelnemers. Volgens Schenau helpt zo’n ervaring ook de zakelijke band te versterken. “Kennis en ervaring uitwisselen is daarna een stuk eenvoudiger. Je kunt elkaar makkelijk bellen en vragen ‘zeg, hoe pak jij dat aan?’. Dat zie je ook terug in het netwerk van MVO Nederland. Bedrijven hebben een soort trots. Ze vinden het tof dat ergens naar gevraagd wordt, want dan doen ze blijkbaar iets goed. Wat wil je weten? Ik deel het met je. Want als jullie het ook doen wordt de wereld daar alleen maar beter van.”
Arcadis neemt deel aan het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland en is zo regelmatig te vinden op bijeenkomsten en events. “Dat soort contactmomenten zijn alleen al waardevol doordat het een plek creëert waar je het gesprek met elkaar aan kunt gaan.”
Van theorie naar praktijk
Aan de hand van de expeditie is Schenau kritisch gaan kijken naar de missie van zijn bedrijf. “Bij Arcadis is dat: improving quality of life. Maar wat verwacht je van collega’s bij het invullen van deze missie? Is het een missie die alleen bij jouw bedrijf past? Wat maakt het Arcadis? Mij liet het inzien dat we de missie tastbaarder moeten maken om tot duurzaam handelen te laten leiden.”
Ondertussen blijft Schenau werken aan een volledig duurzame bedrijfsvoering. Inmiddels heeft de directie mede door zijn toedoen besloten dat ze duurzaamheid actief in alle processen waarborgen. “In de transitie naar de nieuwe economie is het van belang dat bedrijven leiderschap tonen. En dat we ons tegelijkertijd kwetsbaar durven opstellen. Vertrouwen in elkaar is belangrijk, want we moeten het samen doen. Er wordt bij duurzaamheid nog te veel gefocust op de risico’s, terwijl we ons juist moeten richten op kansen en hoe ze te verzilveren.”
Ook meedoen aan de expeditie?
Wil jij net als Yoeri Schenau aan de slag met je persoonlijke leerdoelen en je netwerk uitbreiden op professioneel niveau? Ga via onderstaande knop naar het aanmeldformulier voor de Expeditie. Na inschrijving nemen we contact met je op voor een intakegesprek. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Links
Lees hier ook de andere interviews uit de reeks: