Nieuws

Wees op tijd, bereid je nu voor op de CSRD-richtlijn

nieuws Nieuwe Rijkdom 23 november 2022

De CSRD komt eraan, de Corporate Sustainability Reporting Directive. Dat betekent dat je als bedrijf verplicht moet gaan rapporteren op natuurlijk kapitaal. De richtlijn staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. Is jouw onderneming al klaargestoomd voor de Europese verplichting om te rapporteren op duurzaamheid? Bereid je snel voor, voordat je te laat bent.

Beperkt aantal accountants

De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor de eerste groep bedrijven. Die moeten gaan rapporteren over de eigen impact op onder meer CO2-uitstoot, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. En dat betekent dat in 2023 de administratie op orde moet zijn. Om aan de eisen van deze Europese richtlijn te voldoen, is het belangrijk om jouw onderneming CSRD-proof te maken. Reserveer dus genoeg tijd voor de verzameling van de benodigde data en het inrichten van de governance-structuur, en ga indien nodig op zoek naar een accountant of adviseur die jouw bedrijf kan helpen bij de rapportage. Goed om te weten: het aantal accountants en adviseurs dat jou kan bijstaan op onderdelen van de rapportage is beperkt, gezien de enorme vraag. Ook goed om te weten: Een belangrijk onderdeel van de richtlijn is verplichte ‘limited assurance’, een externe accountantscontrole. Accountantskantoren in Nederland verwachten dat de komst van de CSRD-richtlijn voor een enorme run op hun diensten gaat zorgen. 

Webinar

Wil je meer weten over de nieuwe rapportageverplichtingen? Alle bedrijven zijn van harte welkom om het webinar bij te wonen dat MVO Nederland organiseert op woensdag 7 december van 11:00 – 12:00 uur via Zoom. Je kunt je aanmelden via onze website.

Community of Practice

Heb je behoefte aan meer ondersteuning dan een eenmalige bijeenkomst? Sluit je dan aan bij de ‘Community of Practice: aan de slag met CSRD’ van MVO Nederland. Deze vindt plaats op vier dinsdagen van 14.00 – 17.00 uur tussen 24 januari en 25 april 2023. Hier ga je online aan de slag met de implementatie van CSRD in een reeks van vier bijeenkomsten waarin experts je voorbereiden op de richtlijn. Doe mee en leer welke stappen je nu moet nemen om straks je lange termijn doelen te behalen. Je kunt je opgeven via deze pagina.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.