Nieuws

“We moeten het onszelf niet te makkelijk maken”

nieuws 17 januari 2019

In de week van de Circulaire Economie spreekt MVO Nederland met vier Kamerleden van verschillende partijen over hun visie op de toekomst. Gaat de omslag naar Circulaire Economie wel snel genoeg? En wat gebeurt er allemaal al op het gebied van circulariteit in Nederland? Als vierde is Agnes Mulder van het CDA aan de beurt. Zij ziet volop kansen.

VOORLOPERS

“Circulaire economie is een heel belangrijk onderwerp. Het gaat hand in hand met de energie- en klimaattransitie. We staan nog aan het begin van dit traject en het is niet voor ieder bedrijf even makkelijk om over te stappen naar circulair, maar er is natuurlijk ook een aantal inspirerende voorlopers. Zo was ik vorige week bij de nieuwjaarsreceptie van ondernemers uit Noord-Nederland. Daar was onder andere het bedrijf Vepa aanwezig, de winnaar van ‘Drentse onderneming van 2018’. Dit bedrijf is echt bezig met het circulair hergebruiken van grondstoffen. Eén van hun tafels, gemaakt van plastic afval uit de Amsterdamse grachten, staat nu bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar denk ook aan Schiphol en de verlichting daar: de luchthaven krijgt het licht in gebruik, terwijl Philips eigenaar blijft van de lampen zelf.”

FINANCIERING

“De transitie naar circulaire economie moet natuurlijk wel worden gefinancierd. Het nieuwe Invest-NL gaat daar hopelijk vanuit de Rijksoverheid een belangrijke rol in spelen, maar daarmee zijn we er nog niet. Er moeten veel meer financieringsarrangementen komen, zodat ook echt nieuwe initiatieven die misschien nog niet helemaal binnen de bestaande plaatjes passen uiteindelijk wel gefinancierd gaan worden. Gelukkig worden nu de eerste stappen hiervoor gezet vanuit de financiële sector, maar er is nog wel een slag te slaan.”

TOEGEVOEGDE WAARDE

“Soms zijn er ook verkeerde financiële prikkels vanuit de overheid. Zo sprak ik laatst met iemand van een houtbewerkingsbedrijf. Hij zei dat ze daar dolgraag keukens willen hergebruiken en dat ze daar ook over in gesprek willen met keukenfabrikanten, maar op dit moment is het financieel aantrekkelijker om het als biomassa bij te stoken in kolencentrales. Daar krijg je interessante discussies door, want waar zit de meeste toegevoegde waarde? Dat zie ik graag terugkomen in de doorrekening van alle plannen van het concept-Klimaatakkoord. We moeten er serieus naar kijken, zodat we niet volkomen tegenstrijdig bezig zijn.”

LANGE TERMIJN DENKEN

“Voor het klimaat en voor de circulaire economie is het belangrijk dat we naar de lange termijn kijken, richting 2050. Wat levert circulaire economie bijvoorbeeld op aan reductie van CO2-uitstoot? Dat hebben we nog niet helemaal helder. Ik hecht er veel waarde aan dat we dat goed doorgerekend krijgen. Ook omdat ik denk dat Nederland en onze bedrijven juist hierop kunnen gaan verdienen. Het moet ook echt een verdienmodel worden en niet alleen een kostenpost.”

“We zijn goed in ontwerpen, dat moet je niet vergeten. Daar liggen ook gewoon kansen. Als we én CO2 kunnen reduceren en goede zaken kunnen doen, dan kan ik alleen maar heel enthousiast worden. Uiteindelijk zorg je zo ook voor meer banen en dan kunnen we vervolgstappen zetten. Je kan zo hele ketens sluiten en daar tegelijkertijd een aantrekkelijk model voor maken, dat perspectief biedt en bijdraagt aan een mooiere samenleving.”

AMBITIEUZE DOELSTELLINGEN

“We moeten nu echt stappen gaan maken. Dat moeten we met elkaar doen: ondernemers, financiers en de overheid, ook de Europese. We hebben 2050 als stip aan de horizon gezet: dan wil Nederland volledig circulair zijn. Dat is een ambitieuze doelstelling, maar als je die niet stelt, haal je het zeker niet. Vanuit mijn werkervaring bij ABN AMRO weet ik dat we altijd stevige doelstellingen hadden, die onmogelijk leken, maar het lukte iedere keer weer ze te halen.We moeten het onszelf en de ondernemers zeker niet te makkelijk maken, want dan worden we links en rechts ingehaald. Hier is geld mee te verdienen. Deze kans mogen we niet laten lopen.”

OOK IN DEZE SERIE

In het eerste deel van deze serie spraken we met Jessica van Eijs, Tweede Kamerlid van D66: “De transitie naar een circulaire economie is ingewikkelder dan de energietransitie”

In het tweede deel van deze serie spraken we met Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid van de PvdA: “Circulaire economie moet onderdeel worden van de hele klimaatopdracht”

In het derde deel van deze serie spraken we met Erik Ziengs, Tweede Kamerlid van de VVD: “Er is echt geen ondernemer, die z’n omgeving wil bederven, maar bedrijven weten vaak niet hoe ze het moeten aanpakken”

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.