Nieuws

Wat MVO Nederland doet aan het verschuiven van Earth Overshoot Day

nieuws Groene energie 29 juli 2019

Vorig jaar was het op 1 augustus. Dit jaar op 29 juli. We hebben het over Earth Overshoot Day. De dag die onderzoeksorganisatie Global Footprint Network definieert als het moment in het jaar waarop mensen wereldwijd al meer voedsel en natuurlijke hulpbronnen hebben verbruikt dan de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen. Dat betekent dat we dus opnieuw twee dagen verder in het rood gaan dan in 2018. En zoals je begrijpt is dat niet bepaald de ontwikkeling die MVO Nederland graag ziet.

Dat we deze dag al na krap zeven maanden hebben bereikt, heeft veel gevolgen. Zo stoten we meer koolstofdioxide uit dan onze bossen en onze oceanen kunnen absorberen. Ook halen we meer vis uit de zee en kappen meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien. En we zetten meer natuur om in beton of landbouwgrond. Voorheen was de natuur sterk en in staat de menselijke consumptie te compenseren. Maar vanaf 1970 – het eerste jaar van de meting – is het rap gegaan met onze ecologische reserves. In dat jaar viel Earth Overshoot Day op 29 december. Twintig jaar later hadden we alle middelen van de aarde op 11 oktober al verbruikt. Vanaf 2005 zitten we in augustus en dit jaar zitten we dus al in juli. 

Laten we echter niet wanhopen. Want er zijn ook genoeg positieve ontwikkelingen om aan vast te houden. Het motto van Earth Overshoot Day is niet voor niets #movethedate. MVO Nederland is ervan overtuigd dat dat kan. De ondernemers in ons netwerk laten dat elke dag zien. En dat in verschillende sectoren. We zetten een aantal hoopgevende initiatieven op een rij. 

In de betonsector 

Vorig jaar tekenden zo’n vijftig van de grootste spelers in de betonsector het Betonakkoord, onder leiding van MVO Nederland. Elk jaar komt er in Nederland vijftien miljoen kubieke meter nieuw beton bij. Producenten, opdrachtgevers en aannemers hebben afgesproken om samen te werken aan duurzaamheid. Van honderd procent recycling van materialen tot forse verlaging van de CO2-uitstoot. 

In de drinkwatersector 

Tien Nederlandse drinkwaterbedrijven – en dat zijn ze allemaal – werken samen om hun sector sneller te verduurzamen. Onder begeleiding van MVO Nederland zetten ze vergaande stappen op het gebied van duurzame energie, duurzame chemie en duurzaam inkopen.  

In de voedselsector 

MVO Nederland zag een kans in samenwerking richting een duurzame en sociale voedselketen. Daarom zetten we het platform ‘Verspilling is Verrukkelijk’ op, een coalitie van inmiddels meer dan vijftien ondernemers met oplossingen voor voedselverspilling. Ze maken stuk voor stuk producten van ingrediënten die anders verspild zouden worden.  

Doe mee  

Natuurlijk zijn dit lang niet alle ontwikkelingen die hoop geven. Maar ze tonen wel aan dat er draagvlak is voor toekomstbestendig ondernemen. En ze geven hoop dat we de datum in 2020 weer naar achter kunnen schuiven. Earth Overshoot Day laat zien dat toekomstbestendig ondernemen geen keuze is.  

De aarde voorziet ons van vitale dingen zoals zoet water, voedsel en lucht  en tot op zekere hoogte heeft ze een verbazingwekkend vermogen om zichzelf te herstellen. Maar we kunnen de aarde niet blijven uitputten en op deze manier onze ecologische schuld blijven opdrijven. Daarom moeten we die ene dag – met zijn allen  weer naar achter duwen. De eerste stap daarin? Meedoen met onze beweging van ondernemers in de nieuwe economie. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.