Nieuws

Wat is de CSRD-wet en hoe ga je ermee aan de slag?

nieuws 12 november 2021

In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Social Responsibility Directive (CSRD) aan. In deze nieuwe wet staat dat bedrijven met 250 of meer medewerkers vanaf 2024 verplicht zijn te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De CSRD-wet staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. In dit artikel leggen we uit wat deze wet is en wat hij betekent voor bedrijven van meer dan 250 medewerkers.

De CSRD-wet vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook over de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. De wet is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Dat betekent dat de CSRD gaat gelden voor alle beursgenoteerde bedrijven en voor bedrijven die aan twee van deze drie criteria voldoen:

 1. Meer dan 250 medewerkers
 2. Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
 3. Meer dan 20 miljoen euro op de balans

WAAR GAAT DE CSRD OVER?

Inhoudelijk gaat de CSRD onder meer om de volgende vier zaken:

 1. Vanuit het dubbele-materialiteitsprincipe rapporteren over:
  1. materiële duurzaamheidsontwikkelingen die leiden tot mogelijk financiële risico’s voor het bedrijf, zoals grondstoffenschaarste, extreem weer en transitierisico’s;
  2. ecologische en sociale materiële impact van het bedrijf op mens en milieu, zoals biodiversiteitsverlies en mensenrechtenschendingen in de keten;
 2. het meten van langetermijndoelstellingen;
 3. naast financiële informatie over immateriële zaken neemt de wet ook niet-financiële indicatoren zoals sociaal kapitaal op;
 4. verplichte ‘limited assurance’:een externe accountantscontrole.

Deze vereisten leveren een belangrijke bijdrage aan meer kwaliteit en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslagen.

WANNEER GAAT DE CSRD IN?

In april 2021 is de wet aangenomen. 250+ bedrijven moeten in 2024 rapporteren over 2023. Dit komt voor het bedrijfsleven erop neer dat ze in 2022 zich al moeten voorbereiden, zodat ze op 1 januari 2023 kunnen beginnen met het verzamelen van de nodige data. Als bedrijf komt er kortom ongelofelijk veel werk op je af. Daarnaast betekent het dat bedrijven die misschien nog niet eerder zo breed hebben gerapporteerd, dat nu moeten gaan inrichten. Het mkb moet in 2026 ook aan de CSRD voldoen, wat betekent dat deze bedrijven in 2025 CSRD-ready moet zijn. En dit in 2024 uiterlijk moeten regelen in de organisatie.

VOLG HET CSRD-WEBINAR op 9 DECEMBER VOOR MEER INFORMATIE

Ben je werkzaam bij een bedrijf met meer dan 250 medewerkers en wil je meer weten over wat de CSRD voor jouw organisatie betekent? Voorbeelden horen van hoe andere bedrijven de wet nu al aanpakken om hun bedrijf te verduurzamen? En inzicht krijgen in wat de verplichte externe accountantscontrole inhoudt en hoe je je daarop kunt voorbereiden? Meld je dan kosteloos aan voor het CSRD-webinar van MVO Nederland op 9 december 2021 via de knop hieronder.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.