Nieuws

Wat de groeistrategie van het kabinet voor Nederland betekent voor ondernemers

nieuws 25 februari 2020

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vindt dat we moeten nadenken over hoe de Nederlandse economie kan blijven groeien. Daarbij vindt hij het belangrijk dat we zorg en onderwijs kunnen blijven betalen. De groeistrategie die het kabinet eind vorig jaar presenteerde bevat actiepunten om dit voor elkaar te krijgen. Daarin gaat het bijvoorbeeld over een leven lang leren, innovatie, méér werken, en de transitie in landbouw, energie en richting een circulaire economie. Eerder presenteerden wij al onze reactie op deze groeistrategie – mede op basis van input van leden uit ons Koplopernetwerk en de Raad van Partners. In deze Politics Update vatten we de belangrijkste punten nog even voor jou als ondernemer samen.

Duurzaamheid moet het uitgangspunt zijn

Het kabinet kijkt in de groeistrategie naar de lange termijn en ontwikkelt een visie, wat goed is. Maar duurzaamheid is onvoldoende het uitgangspunt. Het kabinet spant het paard achter de wagen door eerst geld te willen verdienen, om daarna in duurzaamheid te kunnen investeren. Wij zijn ervan overtuigd dat groei altijd duurzaam moet zijn om toekomstbestendig te ondernemen. Waarbij het gaat om financiële cijfers, maar ook om mens, milieu en maatschappij. Groei binnen de grenzen van de planeet dus, waarbij we de échte prijs van producten en diensten rekenen. Dat kunnen we bereiken door fiscale vergroening en een grootschalige herziening van het belastingstelsel. Dit naast het aanstellen van een aanjager voor duurzame innovatie en de eis voor transparantie over bedrijfsvoering.

Wat je hier als ondernemer aan hebt

Waarom is de groeistrategie belangrijk voor jou als ondernemer? Omdat jij verder komt als we daadwerkelijk zorgen voor groei naar een toekomstbestendige economie. Dan krijg je de wind in de zeilen en vecht je niet tegen de klippen op tegen de lineaire economie. Vandaar dat we als MVO Nederland blijven strijden om de hierboven genoemde punten in te brengen bij debatten over deze strategie. Zo laten we het geluid van de bedrijven en ondernemers in ons netwerk horen.

Daarnaast lijkt het erop dat de groeistrategie de basis vormt voor een nieuw investeringsfonds, aangekondigd door ministers Hoekstra (Financiën) en Wiebes. Het zou natuurlijk mooi zijn als jij daarvan kunt profiteren. Het kabinet wil namelijk nog vóór de verkiezingen in maart 2021 al een aantal voorstellen honoreren. Daarom is het extra belangrijk dat dit een groeistrategie wordt die werkt aan duurzame groei. De bal ligt ook bij het kabinet, om in de uitwerking lef te tonen en te zorgen voor de juiste spelregels en coherent beleid. 

Doe mee

Wil jij van je laten horen als ondernemer met een blik op economische groei? Minister Wiebes heeft aangegeven dat hij met de Tweede Kamer, burgers én bedrijven het gesprek aan wil gaan over groei en welvaart. Als je hierbij wilt aansluiten, laat dat ons dan weten. Opmerkingen en vragen over de groeistrategie? Ook die zijn welkom bij MVO Nederland via het contactformulier.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.