Nieuws

Waarom mvo-risico’s misschien wel de belangrijkste risico’s zijn om te vermijden

opinie Transparante ketens 29 september 2021

Mvo-risico’s zijn externe risico’s. Ze omvatten alle bedrijfsactiviteiten in een handelsketen die schadelijk kunnen zijn voor mensen, milieu of de lokale economie. Een kledingproducent heeft bijvoorbeeld katoen nodig uit China of India. Daarbij wordt veel water gebruikt. Klimaatverandering zet deze beschikbaarheid onder druk. Of denk aan fruit. Bodems worden minder vruchtbaar door pesticiden, wat het aanbod steeds kleiner maakt. Het meest ‘bekende’ risico is kinderarbeid, die ook invloed heeft op je bedrijfsreputatie.

De uitdaging zit hem erin dat ondernemers externe mvo-risico’s snel als niet-urgent bestempelen. Ze voelen als een ver-van-je-bed-show, omdat ze meestal letterlijk ook ver weg plaatsvinden. Het maakt ze echter niet minder belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de coronacrisis – door goede handelsrelaties met producenten had veel ellende voorkomen kunnen worden. Goede communicatie helpt dan al. De eerste stap die je als bedrijf kunt zetten: breng je externe risico’s in kaart. Te beginnen met een beeld maken van je handelsketen. Dit is al best complex en kan een flinke speurtocht zijn. Maar zeker niet zinloos.

Want als je inkoopt in Nederland of Duitsland, eindigt die handelsketen dan ook daar? Vaak niet. Je moet echt naar jouw product of dienst gaan kijken. Wat voor materialen zitten erin? De basis van veel materialen ligt vaak ver weg. Metalen bijvoorbeeld uit de mijnbouw, hout en papier uit bossen, plastic komt voort uit aardolie, kleding weer uit katoen. En dus niet uit Nederland of Duitsland. Het kost wat moeite, maar al je werk levert je erna ook wat op: je maakt je bedrijf toekomstbestendiger door bewust te zijn van eventuele risico’s op lange termijn.

Gebruik de risicochecker en de imvo-voucher

Het eindigt niet bij bewustzijn. In het geval van kledingproductie kun je kijken naar waterbesparende opties. Fruit kun je telen op een (meer) biologische manier. Dit soort stappen helpen om op lange termijn de schade te verkleinen. Gebruik de MVO Risico Checker om inzicht te krijgen in jouw keten. Hulp nodig? Met de IMVO-voucher krijg je vijftig procent terug van de kosten voor het inhuren van een externe adviseur om jouw internationale handelsketen te verduurzamen – tot een maximum van 10.000 euro.

Marieke de Jong

Geschreven door

Marieke de Jong

Projectmedewerker IMVO

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.