Waarom modebedrijven maar niet aan circulaire kleding beginnen (maar het wel kan)
opinie Circulaire economie 5 september 2019
Veel modebedrijven zijn nog niet gestart met de productie en verkoop van circulaire kleding. Vreemd. Zeker als je je bedenkt dat we in Europa jaarlijks zo’n 16 miljard kilo aan textiel weggooien. Het overgrote deel hiervan wordt verbrand. Door textielvezels te hergebruiken kunnen we die afvalberg een stuk kleiner maken. Dat zou voor modemerken en textielproducenten toch een reden moeten zijn om aan de slag te gaan. Maar de meeste bedrijven blijven achter. Collega Aniek Baltussen zocht uit hoe dat komt en stelde een lijst van drempels samen waar modebedrijven tegenaan lopen. Vervolgens bracht ze ook maar gelijk de ‘drivers’ in kaart om het WEL te doen. Inclusief de gouden tip!
Een van de meest genoemde argumenten om niet aan circulaire kleding te beginnen zijn de hogere kosten voor gerecyclede en circulaire grondstoffen. Nieuwe ‘virgin’ grondstoffen zijn dus goedkoper, ook al scheelt het soms maar een paar cent. Daardoor blijft de vraag uit en is het moeilijk om de juiste benodigde hoeveelheden garens en stoffen te vinden. Ofwel, de toeleveringsketen kan nog geen continue stroom leveren van voldoende kwaliteit in de juiste volumes. Verder zeggen de meeste modebedrijven geen vraag naar circulaire kleding te krijgen van hun klanten en voelen ze zich niet aangespoord door overheidsbeleid. En zo blijven investeringen in recyclingtechnologieën uit. Dit kan – en moet – veranderen. Maar waar te beginnen!?
De belangrijkste drivers
Stap een is dat het gesprek over textielrecycling op gang moet komen tussen het merk en de productiepartners. Daar komen de koplopers een heel eind mee. Als de toeleveranciers weten dat je op zoek bent naar een circulaire vorm van productie, wordt het gemakkelijker om daar samen aan te werken. Als je daarbij ook collega bedrijven vindt waarmee je ‘pre-competitief’ aan dezelfde keten kunt sleutelen, dan wordt het ook nog eens goedkoper.
Dit betekent niet dat de lat dan gelijk hoog moet liggen. Dat bijvoorbeeld Mud Jeans op weg is naar een honderd procent gerecyclede jeans is ontzettend mooi, maar het is niet bepaald een instapmodel. Mud is hier al jaren mee bezig en wij zouden ook al heel blij zijn als je start met bijvoorbeeld vijf procent. Stel dat alle merken dat zouden doen. Dan verandert de hele keten en kan het productiesysteem steeds een procentje meer aan.
De gouden tip: begin gewoon!
Dat is dé tip van Aniek. Begin op een realistische manier. Door gerecycled materiaal te mixen met virgin materiaal zet je ‘de grootst mogelijke kleine stap’ voorwaarts. Het houdt de kwaliteit in stand en draagt bij aan de versnelling van betere recyclingtechnieken en een breder aanbod aan gerecyclede materialen. Begin ook met een of enkele items. Je hoeft niet gelijk een hele ‘gerecyclede’ collectie in de winkel te hebben. Kijk naar het huidige aanbod van stoffen met hergebruikt materiaal erin, zoals een gerecyclede zwarte katoen blend voor basic shirts. Vertel eerlijk wat je aan het doen bent en dat het een begin is. Zo kan het langzaam maar zeker uitgebreid worden naar meer. Het levert uiteindelijk meer aanbod op van circulaire materialen voor betere prijzen. Zo voorkomen we dat kleding ons grootste wegwerpproduct wordt.
Heb je vragen of aanvullingen op het gebied van circulaire kleding? Deel ze met ons!