“Volledig circulair in 2050”
nieuws 16 januari 2019
In de week van de Circulaire Economie spreekt MVO Nederland met vier Kamerleden van verschillende partijen over hun visie op de toekomst. Gaat de omslag naar Circulaire Economie wel snel genoeg? En wat gebeurt er allemaal al op het gebied van circulariteit in Nederland? Als derde laten we Erik Ziengs van de VVD aan het woord. Hij hoopt dat we in 2050 volledig circulair zijn, maar vraagt zich tegelijkertijd af of we dat gaan halen.
EEN KWESTIE VAN INFORMEREN
“Het is heel noodzakelijk dat Nederland de overstap maakt naar een circulaire economie. We gebruiken heel veel grondstoffen eenmalig en verbranden vervolgens de restanten. Dat is zonde, want daarmee vernietig je grondstoffen. We zijn absoluut nog niet voldoende doordrongen van de noodzaak om zo snel mogelijk over te stappen naar een circulaire economie, maar dat is een kwestie van informeren. Het staat natuurlijk al jaren op de agenda, maar je ziet nu ook dat het bij steeds meer ondernemers doordringt.”
EÉN PLUS ÉÉN IS DRIE
“Een ondernemer is wel degelijk bereid om circulair te gaan als hij weet dat hij daar uiteindelijk ook mee kan besparen. Het is een combinatie van bewust worden van het feit dat grondstoffen niet onuitputtelijk zijn en zien dat er een gunstig prijskaartje aanhangt. Dan is één en één drie. Natuurlijk kan je ook zuiver uit ideële overwegingen circulair gaan, maar het houdt een keer op. Een ondernemer moet altijd naar de kostprijs blijven kijken.”
DE HUIDIGE WETGEVING IS GERICHT OP TRADITIONEEL MODEL
“Er zijn een heleboel ondernemers, die een aanvang hebben gemaakt met circulair, maar tegen een paar dingen aanlopen. Zo moeten ze opschalen om er een verdienmodel van te kunnen maken, omdat het nu nog te kleinschalig is. Of ze lopen tegen regelgeving aan. De huidige wetgeving is heel erg gericht op het traditionele model. Bepaald afval mag je bijvoorbeeld niet vervoeren, omdat je dan een economisch delict pleegt. Of je mag er geen nieuw product van maken, omdat het de afvalstatus heeft. Dan moet de overheid met een oplossing komen voor belemmerende wetgeving, maar dat heeft altijd wat doorlooptijd nodig.”
REGIE OP LOKAAL NIVEAU
“Er is echt geen ondernemer, die z’n omgeving wil bederven, maar bedrijven weten vaak niet hoe ze het moeten aanpakken. Een oplossing hiervoor zou een meldpunt kunnen zijn waar ondernemers elkaar kunnen vinden, zodat je weet dat bedrijf A een bepaald afvalproduct over heeft dat bedrijf B misschien kan gebruiken. De politiek kan daar op lokaal niveau een regiefunctie in vervullen. Verder kan je ook met tussenoplossingen komen om steeds iets verder te komen en zo uiteindelijk volledig circulair te worden.”
2050
“Een volledig circulaire economie staat voor 2050 op de rol. Ik hoop dat we het halen. Ik weet niet of dat echt gaat lukken, maar ik vind het wel een goede doelstelling. En als het kan eerder.”
OOK IN DEZE SERIE
In het eerste deel van deze serie spraken we met Jessica van Eijs, Tweede Kamerlid van D66: “De transitie naar een circulaire economie is ingewikkelder dan de energietransitie”
In het tweede deel van deze serie spraken we met Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid van de PvdA: “Circulaire economie moet onderdeel worden van de hele klimaatopdracht”
In het vierde deel van deze serie spraken we met Agnes Mulder, Tweede Kamerlid van het CDA:“We moeten het onszelf niet te makkelijk maken”