Nieuws

Tom van der Lee (GroenLinks) in podcast MVO Nederland: “Zolang de richting van het regeerakkoord goed is, valt er bij ons overal over te onderhandelen.”

nieuws 5 maart 2021

Tom van der Lee, nummer drie op de lijst van GroenLinks, is optimistisch over samenwerking met andere partijen in de transitie naar de nieuwe economie: “Zolang de richting van het regeerakkoord goed is, valt er bij ons overal over te onderhandelen.” Dat geeft Van der Lee aan in de podcast ‘Minister van de nieuwe economie’ van MVO Nederland. Dit optimisme is volgens hem vooral gestoeld op wat er al is bereikt in het klimaatakkoord, de klimaatwet en het Parijs-akkoord. “Het is echt vooruitgang dat klimaatverandering mainstream is geworden”. In dit derde seizoen voelen presentator Michel Schuurman – directeur economie en politiek bij MVO Nederland – en Michel Scholte als Minister van de nieuwe economie politici aan de tand over leiderschap in de nieuwe economie. Welke partij toont lef, stimuleert echte prijzen en geeft duurzame ondernemers de wind in de rug?

Van der Lee geeft in de podcast aan dat er nog een hoop moet gebeuren, met name in het belastingstelsel. Dat moet veel simpeler en groener. Van der Lee wil met GroenLinks de schadelijke zaken meer belasten en de lasten op arbeid juist verlichten: “Dat maakt het voor mensen aantrekkelijker om te werken en werkgevers kunnen er de arbeidskosten door verlagen.” Van der Lee gaat er dan ook vanuit dat er tijdens de formatie ingrijpende veranderingen voor het belastingstelsel op tafel gaan komen.

Van der Lee sprak verder over ‘echte prijzen’, dat volgens hem stapsgewijs moet worden ingevoerd. Hij verwacht dat kleine bedrijven zo mee kunnen komen in de transitie, vooropgezet dat de grotere, vervuilende bedrijven worden gedwongen om veel sneller te gaan. De overheid kan hierin een grote rol spelen via inkoop.

Offerteoverhandiging

Voorafgaand aan de podcastopname overhandigde MVO Nederland een offerte namens duurzame ondernemers met daarin een oproep aan GroenLinks om de volgende kabinetsperiode de randvoorwaarden te realiseren die ondernemen in de nieuwe economie mogelijk maken. Tijdens de formatieperiode hoopt MVO Nederland deze offerte te verzilveren in een contract, dat staat voor ambitieuze plannen in het regeerakkoord.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan de podcast op Spotify of hieronder. Wil je de uitgebreide offerte lezen die MVO Nederland aanbiedt aan politici? Die vind je hier.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.