Nieuws

Textielproductie in Ethiopië: geen race-to-the-bottom maar een volledig duurzame keten

nieuws Transparante ketens 11 juni 2019

Solidaridad, Cotton made in Africa, Danish Ethical Trading Initiative en MVO Nederland starten een nieuw traject om een volledig duurzame kledingproductieketen op te zetten: van katoenplant tot Europese consument.

Steeds meer internationale kleding- en textielbedrijven sourcen in Ethiopië. Andere overwegen dat te doen. Dat biedt kansen voor de Ethiopische kledingindustrie om duurzaam te groeien. Daarom ondersteunen MVO Nederland, Solidaridad, CmiA en DIEH Ethiopische katoenboeren, spinners, wevers en kledingfabrieken in de productie van verantwoorde kleding en textiel.

Het gaat om consumenten kleding, werkkleding en huishoudtextiel voor de Europese markt, in het bijzonder Nederland, Duitsland en Denemarken. In Ethiopië zelf kunnen volgens het plan 2.000 katoenboeren, 2.200 plattelandsarbeiders en 17.000 werknemers in kledingfabrieken profiteren.

DE UITDAGINGEN VAN EEN GROEISECTOR

Kleding- en textielproductie is de een-na belangrijkste groeisector voor de Ethiopische overheid. Toch zijn er een aantal zaken die de groeiplannen in de weg staan en inkopers doet afvragen of Ethiopië een verantwoorde sourcingbestemming is. De belangrijkste zorg is het gebrek aan een minimumloon voor textielmedewerkers. Volgens recente onderzoeken verdienen sommigen van hen niet meer dan 26 USD per maand, wat ver beneden de armoedegrens is zoals die door de Wereldbank is vastgesteld.

BOTTOM UP

Het Bottom UP-project wil bijdragen aan een kledingproductieketen die duurzame economische groei genereert. Daarbij moeten textielmedewerkers een eerlijk loon verdienen en werken onder goede omstandigheden.

Om dit te bereiken zullen de projectpartners trainingen verzorgen aan textielfabrieken, katoenplantages en spinnerijen. De trainingen gaan over eerlijke, duurzame en efficiënte productie. Ook organiseert Bottom-up workshops, webinars en handelsmissies voor Europese kleding- en textielbedrijven die willen ontdekken wat Ethiopië te bieden heeft.

Het initiatief is gelanceerd tijdens de achtste ‘International conference on cotton, textile & apparel value chain in Africa’ (CTA 2019) op de technische universiteit van Bahir Dar. Het project wordt financieel gesteund door de EU.

MEER WETEN?

Meer weten over Bottom Up of benieuwd waarom zoveel kledingbedrijven naar Ethiopië kijken als nieuwe sourcingbestemming? Neem dan contact met ons op.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.