Nieuws

Ruim 200 kandidaten stellen zich verkiesbaar als Minister van de nieuwe economie

mvdne 1 december 2020

MVO Nederland opent stembussen: persoonlijke campagnes van start

Meer dan 200 mensen hebben zich met hun visie op een duurzamere toekomst verkiesbaar gesteld voor de functie van Minister van de nieuwe economie. MVO Nederland – de initiatiefnemer van deze verkiezingscampagne – opent vanaf nu de stembussen, wat betekent dat de kandidaten een maand lang de kans krijgen om zo veel mogelijk stemmen te werven voor hun visie op toekomstbestendig beleid en een duurzamere toekomst. “Dat meer dan 200 mensen zich kandidaat hebben gesteld voor een dergelijke rol geeft aan dat er een enorme groep mensen staat te springen bij te dragen aan een nieuwe economie”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland en voorzitter van de jury. “Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht is dit het moment voor toekomstbestendig beleid. De Minister van de nieuwe economie is het gezicht en de stem van alle kandidaten.”

Begin januari 2021 maakt MVO Nederland bekend welke 21 kandidaten zo veel stemmen hebben gekregen dat ze doorgaan naar de halve finale op 15 januari. Daarin pitchen ze voor de jury met Prins Carlos, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Jan Terlouw, Marije van der Made en Maria van der Heijden. Op 25 januari vindt de finale plaats in de Beurs van Berlage, waar het online aanwezige publiek en de jury samen de winnaar kiezen uit de drie beste kandidaten. Deze winnaar doet direct daarna mee in het verkiezingsdebat met politici van de verschillende partijen.

Met de zoektocht naar een Minister van de nieuwe economie wil MVO Nederland een signaal geven aan de politiek in Den Haag: er is een groeiende groep mensen met visie op versnelling naar de nieuwe, toekomstbestendige economie. En daarmee dus ook volop draagvlak voor nieuw beleid. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, is de verkozen Minister van de nieuwe economie het gezicht en de stem van deze groep en hun visie. De gekozen minister krijgt tot de verkiezingen de kans zijn/haar visie op een landelijk podium te laten horen en aan tafel te komen bij politieke beslissers.

Jury

In de podcastserie die MVO Nederland met juryleden opnam, deelden de juryleden hun visie op de Minister van de nieuwe economie.

De Minister van de nieuwe economie moet vooral een verhalenverteller zijn. Iemand naar wie de mensen willen luisteren, iemand die ze kan overtuigen van waarom de nieuwe economie nodig is”
— Jan Terlouw

“Het is heel goed dat zo veel mensen zich nu luid en duidelijk uitspreken over hun visie op de nieuwe economie. Zeker in een tijd waarin de helft van je impact komt door communicatie.”
— Talitha Muusse

“De Minister van de nieuwe economie is een mooie provocatie richting de politiek. De winnaar kan zijn of haar blik constant richten op 2030 om – los van verkiezingsbelangen – te gaan voor echte systeemverandering.
— Jeroen Smit

Breng je stem uit

De 200 kandidaten zijn zeer divers: van jong tot oud, van ondernemer tot werknemer en van bekend tot minder bekend. Wat ze verbindt, is dat ze tempo willen maken op weg naar de nieuwe economie. Op de website van de campagne vinden bezoekers alle kandidaten met hun slogan en standpunten. Kandidaten bepalen zelf hoe zwaar ze inzetten op het werven van stemmen voor hun kandidatuur. Elke stem die een kandidaat krijgt vergroot de kans dat hij of zij doordringt tot de halve finale. Stemmen kan op www.ministervandenieuweeconomie.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.