Nieuws

Prik je plastic bubbel door

nieuws 1 maart 2019

Sta je ook wel eens om je heen te kijken naar al die plastic spullen op je bedrijf, en denk je: moet dit? Vinden wij ook! Transportfolie, verpakkingen, kratten, pennentassenstickerszakken… Dat kan a. minder en b. 100% gerecyled of c. van duurzaam bioplastic. Een eerste stap in de richting is het Plastic Pact, maar van ons mag het nog wat sneller. Elsbeth Roelofs, sectormanager Chemie van MVO Nederland, legt uit.

MOOI HOOR, EEN PLASTIC PACT. WAAROM EIGENLIJK?

Elsbeth: “40% van de plastics die we gebruiken, zijn verpakkingen. Die verpakkingen worden vaak na één keer gebruiken weer weggegooid.  Ze komen in het milieu: het wordt plastic soup of microplastics in water en bodem. Het plastic dat we ophalen en niét gebruiken in producten, wordt nu verbrand. Na één keer. Weg grondstoffen! Voor niks geproduceerd, terwijl het nota bene wordt gemaakt van aardolie. Da’s zonde.”

MAAR 100% GERECYCLED, KÁN DAT ECHT?

Elsbeth: “Ja. Technisch zijn we al ver. We halen veel plastic op en daarvan wordt 40% wél hergebruikt. Sorteren gaat goed, maar daarna is er niet altijd een bedrijf dat van het gerecyclede plastic weer een shampoofles of een ander product maakt. Het zou sneller gaan als meer partijen specifiek vragen om gerecycled plastic bij de producten die ze inkopen. Maar de eerste vraag is natuurlijk altijd: hebben we hier plastic écht nodig?”

DIT MOET JE WETEN

Dit is de toekomst over 7 jaar volgens het Plastic Pact:

  • weg met wegwerp: alle plastic verpakkingen en producten worden 100% recyclebaar en bovendien herbruikbaar als het kan;
  • alle plastic spullen bevatten zeker 35% gerecycled materiaal (fossiel of biobased)
  • we gaan 20 % minder plastic materialen gebruiken. Door minder plastic producten te maken, door hergebruik of door toepassing van alternatieve, duurzamere materialen
  • van alle plastic producten en verpakkingen die de prullenbak in gaan, wordt minimaal 70 procent gerecycled zonder verlies van kwaliteit

MOET IK TEKENEN?

Elsbeth: “Als je substantieel veel plastic gebruikt, bijvoorbeeld als verpakker of producent van plastic producten: dit pact is een prima stok achter de deur. Je inspanningen en resultaten worden gemonitord door de overheid. Goede persvoor je initiatief is ook nooit weg. Maar wat ons betreft kan het best sneller. Dus als je je bij mij meldt, help ik je om  je Plastic Pact doelen nog sneller te bereiken.

Koop je alleen plastic (verpakte) spullen in? En ben je bezig om je CO2 uitstoot te verkleinen? Spreek dan je leveranciers aan met dit Plastic Pact in je hand. Minder plastic gebruiken, gerecycled en duurzaam geproduceerde biobasedplastics inkopen. Dat gaat schelen in jouw CO2- impact.”

WAT DOE IK BINNEN MIJN EIGEN BEDRIJF?

Elsbeth: “Elk bedrijf kan nu al aan de slag:

  • Check alle plastic dat je langs ziet komen. Vraag elke leverancier langs je neus weg: ‘Goh, zit er al recyclaat in jouw product? Bioplastic dan? Enne.. in de verpakking?’ Wees kritisch: waar gebruik ik zelf plastic onnodig?
  • Heb je het echt nodig, kijk dan: is er een herbruikbare of gerecyclede  variant? Van het etiket op je plastic zakje tot de klinkers op je parkeerplaats, van aanrechtblad tot douchewand, zelfs een tiny house (of office) van recyclaat- het bestaat allemaal!
  • Lijst de 4 doelen van het Plastic Pact in en maak er een punt van bij je volgende inkoopcontract. Moet het wel van plastic? Ja? Kan het ook van gerecyled zijn? En hoeveel dan? Kunnen we in plaats van virgin fossiel, duurzaam gemaakt bioplastic toepassen? Misschien vind je zelfs oplossingen met gerecylede biopastics!”

Wil je weten wie er goede gerecylede of biobased verpakkingen kunnen leveren? Of zou je een project willen doen om je hele keten van het ‘virgin’ plastic af te helpen? Meld het ons: e.roelofs@mvonederland.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.