Politics update: Kabinet toont leiderschap
nieuws 20 maart 2019
Kort na de doorrekeningen van het Klimaatakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau, trok het kabinet-Rutte III de regie naar zich toe. In deze Politics Update praten we je bij over deze nieuwe fase in de totstandkoming van het Klimaatakkoord. Belangrijk blijft dat MVO Nederland de stem van het duurzame bedrijfsleven laat horen.
BONUS-MALUS TE COMPLEX
Doel van het kabinet-Rutte III is tenminste 49% CO2-reductie ten opzichte van 1990. Dat komt neer op 48,7 megaton CO2. Dat valt volgens de doorrekeningen van PBL en CPB, zoals bekend gemaakt op 13 maart, net binnen de bandbreedte van de gerealiseerde CO2-reductie van 31 – 52 megaton, maar wordt volgens PBL ‘waarschijnlijk niet gehaald’.
In een reactie gaf MVO Nederland aan dat uit de PBL- en CPB-doorrekeningen van het ontwerp-Klimaatakkoord onvoldoende overtuigend blijkt dat we het doel van 49 procent CO2-reductie gaan halen. De bonus-malusregeling van de Industrietafel, zoals opgenomen in het concept-Klimaatakkoord, draagt niet genoeg bij aan CO2-reductie en is bovendien te complex. Een generieke CO2-prijs is dus veel effectiever.
KABINET PAKT REGIE EN WERKT AAN CO2-HEFFING
Minister-president Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reageerden op 13 maart nog dezelfde dag op de doorrekeningen. Het kabinet neemt meer regie en zal de komende weken gebruiken om te komen tot een definitief pakket aan klimaatmaatregelen. Daarbij wordt de verdeling van de lasten tussen burgers en huishoudens evenwichtiger. Ook geeft het kabinet aan dat het bonus-malus ’tot onvoldoende CO2-reductie leidt’. Het kabinet zal daarom komen tot een ‘verstandige en objectieve CO2-heffing’.
Daarmee toont het kabinet leiderschap. Michel Schuurman, directeur Economie & Politiek van MVO Nederland reageerde op Twitter: “Goed dat Wiebes en Rutte nu opstaan en zowel de echte vernieuwing als CO2-prijs voor bedrijven inzetten als volgende stap om het Klimaatakkoord wel te halen. Dit is precies waar het netwerk van MVO Nederland al langer toe oproept.”
VOLGENDE FASE
Afgelopen periode verwezen politici en Rijksoverheid met regelmaat naar het verschijnen van de doorrekeningen om echte keuzes te kunnen maken. Daarmee gaat de totstandkoming van het Klimaatakkoord nu een volgende fase in. Het blijft van groot belang hierin de stem van het duurzame bedrijfsleven te laten horen, rond debatten in de Tweede Kamer en bij belangrijke momenten in de onderhandelingen.
Schuurman: “Onze succesvolle #klimaatakkoord-campagne bewijst dat een grote lichting duurzame ondernemers klaar staat om te laten zien dat nieuwe businessmodellen leiden tot duurzame groei. We willen zo vooral een signaal afgeven dat een ambitieus Klimaatakkoord dus echt mogelijk is. En dat het helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Laat staan dat het banen gaat kosten.”
DUURZAME ONDERNEMERS IN HET KLIMAATAKKOORD
MVO Nederland houdt zich sinds het voorjaar van 2018 bezig met de onderhandelingen voor een Klimaatakkoord:
Het ontwerp-Klimaatakkoord is te vinden op klimaatakkoord.nl. De bestanden met de doorrekeningen zijn te vinden op de website van PBL. MVO Nederland werkt rond het Klimaatakkoord samen met leden van het Koplopernetwerk aan inbreng, randvoorwaarden en inzet. Ook komende tijd werken we achter de schermen samen met stakeholders aan de vormgeving van een definitief Klimaatakkoord.
MVO Nederland blijft zich hard maken om de stem van het duurzame bedrijfsleven te laten horen rond debatten in de Tweede Kamer en bij belangrijke momenten in de onderhandelingen. Via @MVO_NL op Twitter houden we onze volgers op de hoogte. Wil je weten hoe je zelf in jouw bedrijf om kunt gaan met een prijs op CO2-uitstoot, doe dan mee met het Innovatieproject CO2-beprijzing samen met andere duurzame ondernemers.
Michel Schuurman
directeur Economie & Politiek
Suzanne Elias
public affairs