Nieuws

Pilot met verkoop van vers ingevroren brood pakt voedselverspilling aan

nieuws Circulaire economie 5 december 2019

Onder de titel ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ starten MVO Nederland, supermarktondernemer George Verberne en ondernemer-bakker Johan Pater een pilot om vers ingevroren brood te gaan verkopen. Ze zetten in op het terugbrengen van de hoeveelheid verspild brood. MVO Nederland zorgde ervoor dat deze partijen bij elkaar kwamen voor deze innovatie die voedselverspilling tegengaat.

Omdat veel klanten ook aan het eind van de dag vers brood willen kopen, hebben supermarkten de hele dag brood op voorraad. Het gevolg: veel brood dat einde dag niet verkocht is. Gangbaar is dat supermarkten dit onverkochte brood terugsturen om te eindigen in de veevoederindustrie. Uit onderzoek blijkt echter dat ongeveer zeventig procent van de broodkopers vers brood aanschaft om thuis in te vriezen. Het nieuwe ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ brood wordt direct na het bakken in de bakkerij ingevroren zodat het brood vers is wanneer de klant het thuis ontdooit.

Minder verspillen door krapper inkopen

Voordeel voor de supermarkt is dat het krapper kan inkopen en minder hoeft te verspillen. De deelnemende ondernemers registreren tijdens de pilot hoeveel brood er verkocht wordt en wat er overblijft. Ook houden ze reacties van klanten bij. De resultaten van de pilot zijn na afloop van het project door andere supermarkten te gebruiken. 

Een grote stap 

“Het idee om bevroren brood te verkopen lijkt eenvoudig, maar de normale gang van zaken op de broodafdeling is om alles de hele dag beschikbaar te houden. Dit kleinschalige experiment is voor de betrokken partijen een echt avontuur”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. 

Eerder bracht Verberne in zijn winkel het thema voedselverspilling al onder de aandacht met een apart schap met producten die voedselverspilling tegengaan. Dit  ‘Verspilling is Verrukkelijk’-schap is ook voortgekomen uit een samenwerking tussen ondernemers die door MVO Nederland geïnitieerd en begeleid is. ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ wordt 5 december 2019 gelanceerd in de Wageningse supermarkt.

Samenwerking

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Van Kiem Tot Kracht-programma dat MVO Nederland uitvoert, ondersteund door het ministerie van LNV. Brood is door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling geselecteerd als een van de focusproductgroepen om voedselverspilling in Nederland significant te verminderen.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.