Nieuws

Oproep MVO Nederland en ONL: zet vol in op innovatiekracht en ondernemerschap

nieuws 23 april 2019

Het mkb is bereid mee te betalen aan het Klimaatakkoord, mits de opbrengsten eerlijk worden verdeeld en de innovatiekracht van ondernemers wordt benut. Die oproep doen bedrijvennetwerk MVO Nederland en ondernemersvereniging ONL in een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Met deze brief vragen beide partijen aandacht voor de positie van het mkb in de definitieve versie van het Klimaatakkoord, en breder in de energietransitie en het klimaatdebat.

Michel Schuurman, directeur Economie & Politiek van MVO Nederland: “Het kabinet heeft aangegeven de lasten van de energietransitie eerlijker te gaan verdelen. Die ambitie onderschrijven wij: laat vervuilers betalen. De zware industrie heeft jarenlang geld verdiend door niet te betalen voor externe kosten op milieu en maatschappij. Het mag niet zo zijn dat mkb-ondernemers de gerichte subsidie moeten opbrengen waarmee grote bedrijven kunnen innoveren en de transitie kunnen maken.”

INVESTEER ÉN FACILITEER INNOVATIEVE OPLOSSINGEN IN HET MKB

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel bij BNR: “Veel mkb-bedrijven zijn al bezig met de energietransitie. Innovatieve oplossingen komen juist vanuit de koplopers en het mkb. Ons voorstel zou zijn om hen dan ook maximaal te faciliteren en ze niet op te zadelen met extra lasten.”

600 CEO’S EN ONDERNEMERS VÓÓR EEN AMBITIEUS KLIMAATAKKOORD

In de onderhandelingen rondom het Klimaatakkoord en de bredere discussie over de energietransitie dreigen mkb-ondernemers te worden vergeten. Alle aandacht gaat uit naar het ontzien van grote vervuilers én burgers. Ondernemers horen we te weinig in deze discussie. Dit komt bovenal omdat het mkb niet tegen de energietransitie is. Sterker nog, veel bedrijven zijn hierin koploper. Ruim 600 CEO’s en ondernemers lieten eerder in een online campagne zien vóór een ambitieus Klimaatakkoord te zijn.

Lees verder in de Telegraaf of in het FD (let op: artikel te lezen na inloggen).

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.