Ontkracht: de 3 meest gehoorde argumenten om je als bedrijf niet bezig te houden met internationaal duurzaam ondernemen
opinie Transparante ketens 3 juni 2021
Dat bedrijfsactiviteiten zowel nationaal als internationaal invloed hebben op mens en milieu wekt inmiddels weinig verbazing meer. En dat er steeds meer stemmen opgaan dat bedrijven hierin een verantwoordelijkheid hebben ook. Kijk bijvoorbeeld naar de door Shell Nigeria verloren rechtszaak: door olievervuiling waren boeren daar niet in staat om landbouw te bedrijven en hebben zij schade geleden.
In mijn functie als projectmedewerker IMVO bij MVO Nederland spreek ik regelmatig ondernemers die meer en meer bezig zijn met internationaal duurzamer ondernemen. Ze brengen internationale handelspartners in kaart. Ze bevragen leveranciers en zijn transparant over waar producten vandaan komen. Toch hoor ik minstens zo vaak dat internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (imvo) hen niet aan gaat. En daar gebruiken ze allerlei argumenten voor. Tijd om de drie meest gehoorde te ontkrachten.
1. ‘Mijn handelspartner zit in Duitsland dus dat vertrouw ik wel’
Hartstikke goed dat je inkoopt in Duitsland natuurlijk. Maar de vraag die je eigenlijk moet stellen is: welke grondstoffen zitten er in je product? Hout, metaal of rubber? De kans is dan groot dat ze hier ver vandaan komen. En dus heb je weinig tot geen inzicht in hoe de grondstoffen zijn behandeld en door wie. Mijn advies zou dan ook zijn om niet alleen naar je handelspartner in bijvoorbeeld Duitsland te kijken, maar op basis van de grondstoffen in je product door te vragen bij je handelspartner. Pas als je weet waar alles vandaan komt en langs welke locaties je stoffen zijn gegaan kun je bepalen of je verder kunt.
2. ‘Ik koop alles in Nederland in dus heb niks met het buitenland te maken’
Hoewel je het risico op bijvoorbeeld kinderarbeid verkleint door alles in Nederland in te kopen, is het niet per se zo dat je je daarmee volledig vrijpleit om niks met imvo te doen. Want ook als je producten inkoopt in Nederland heeft dat product naar alle waarschijnlijkheid vele landen bezocht en handen gevoeld. Je weet dus niet zomaar hoe mens en milieu aan het begin van de keten zijn behandeld. Dus opnieuw mijn tip: vraag door aan je leveranciers tot je weet hoe het exact zit.
3. ‘Ik verkoop diensten en heb dus geen internationale keten’
Op het eerste gezicht lijkt het aannemelijk om te denken dat je als dienstverlener niet veel met internationale ketens of transparantie te maken hebt. Echter, ik verwijs graag nogmaals naar mijn vorige punt. Want ook al lever je diensten, je hebt waarschijnlijk wél een werkplek vol bureaus, laptops en stiften. Ik zeg niet dat je nu direct verantwoordelijk bent voor elke stift in je bureaula om te moeten weten waar die vandaan komt, maar erbij stilstaan mag best wat vaker. Want als je echt duurzaam wilt werken moet je meer doen dan zonnepanelen op je dak leggen. Kiezen voor kantoorproducten met duurzame en sociale afkomst hoort daar mijns inziens zeker bij.
Nu begrijp ik dat je als ondernemer misschien niet zit te wachten op weer een opgeheven vinger. Er zijn namelijk al zoveel regels om aan te voldoen. Toch denk ik dat integraal handelen met respect voor mens en milieu een van de eerste dingen is die je doet. Het is straks wel een eis met allerlei wetgeving en richtlijnen die eraan komen. En misschien is het niet sexy en kun je er niet direct aan verdienen; het is wél een fundament voor het toekomstbestendig maken van jouw organisatie. Mijn tip: maak je geen zorgen en streef niet meteen naar perfectie. Maar ga aan de slag, te beginnen bij de MVO Risico Checker.
MVO Risico Checker
Een goede eerste stap richting internationaal duurzaam ondernemen maak je door jouw risico’s in kaart te brengen. MVO Nederland ontwikkelde daarvoor de MVO Risico Checker: een gratis tool voor ondernemers die inkopen of zelf produceren in het buitenland. Doe de (korte) check en ontdek welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten en wat je kunt doen om die risico’s te beperken.