Nieuws

Onderzoek MVO Nederland: 80 procent van de bedrijven ziet door coronacrisis juist kansen voor duurzaam ondernemen

nieuws 30 april 2020

39 procent van de bedrijven wil een overheid met lef om de nieuwe economie op te bouwen

80 procent van de Nederlandse bedrijven ziet door de coronacrisis juist kansen voor duurzaam ondernemen. Dit blijkt uit een onderzoek dat MVO Nederland – de beweging van ondernemers in de nieuwe economie – deed onder zzp-, mkb- en grote bedrijven uit haar partnernetwerk. In het onderzoek geven bedrijven aan dat ‘het bewustzijn dat het anders moet, groeit’ en dat ‘er nu een kans ligt om duurzaam ondernemen de standaard te maken’. Hoewel 82 procent geraakt wordt door de crisis, ziet 67 procent van de ondervraagde bedrijven geen verschil in hun duurzaamheidsinspanningen. Daarbij geven ze bijvoorbeeld aan dat ‘verduurzaming hun bestaansreden is’.

39 procent van de ondervraagde bedrijven vindt dat MVO Nederland zich via lobby hard moet maken voor een overheid met lef. Dit door bij de opbouw van de economie duurzaamheidseisen te stellen aan steunpakketten voor bedrijven. Deze oproep sluit aan bij de missie van MVO Nederland: het bereiken van de nieuwe economie, die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, ook in de keten. In het onderzoek geven bedrijven bijvoorbeeld aan dat ‘het nieuwe normaal een duurzaam normaal moet worden’. En dat de overheid alleen moet investeren in bedrijven ‘die bijdragen aan economisch herstel en transformatie. 

“Ons onderzoek naar duurzaam ondernemen in tijden van corona toont aan dat de bedrijven in ons netwerk – ondanks de lastige situatie waarin ze zitten – ook vooral kansen zien. Dat vind ik enorm knap én geeft aan dat ze ervan overtuigd zijn dat dit het moment is om extra vaart te zetten naar de nieuwe economie. Daarbij zien ze ook een sterke rol van MVO Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van lobby richting de overheid. Wij nemen deze oproep van partners zeer serieus en gaan de komende tijd er alles aan doen om de overheid ook straks lef te laten tonen door te kiezen voor duurzame ondernemers”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.   

Meer informatie 

Aan de partnerenquête deed circa 10 procent van het MVO Nederland-bedrijvennetwerk mee. Onder de ondervraagden was 63 procent mkb’ers, 23 procent zzp’ers en 14 procent grote bedrijven. Vragen over de partnerenquête? Neem contact op met MVO Nederland. Let op: er is geen (onderzoeks)rapport beschikbaar. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.