Nieuws

Nieuw kabinet, werk aan de winkel voor duurzame ondernemers

opinie 5 maart 2021

Wat er in het volgende regeerakkoord komt te staan, blijft koffiedik kijken. Maar als je de laatste peilingen optelt bij de analyse die we bij MVO Nederland hebben gedaan van de verkiezingsprogramma’s kun je alvast deze conclusie trekken: duurzame ondernemers krijgen het druk.

De drie partijen die volgens de peilingen groot gaan worden (VVD, PVV, CDA), scoren nou niet direct als beste als het gaat om duurzaamheid. En de uitgesproken groene partijen (GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66) halen samen lang geen 75 zetels, ook niet als ze zouden gaan formeren met de lichtgroene politici van PvdA en CU.

Verwacht weinig initiatief uit Den Haag

De platte, politieke conclusie: vanuit Den Haag valt niet automatisch veel initiatief te verwachten bij het bereiken van een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie, met transparante en eerlijke handelsketens. Daar zal keihard voor geknokt moeten worden.

Gelukkig ligt de tijd dat klimaat, biodiversiteit, circulaire economie en uitbuiting in productieketens weggezet werden als ‚Äėlinkse hobby‚Äôs‚Äô al lang achter ons. Een enkele partij zit nog in de ontkenningsfase, maar inmiddels hebben ook de conservatievere ‚Äėgrijze‚Äô partijen in de gaten dat het verduurzamen van de economie essentieel is om hem toekomstbestendig te maken.

Dat gaat wel schoorvoetend, en met duidelijke tegenzin. Het CDA is beslist niet van plan om de stikstofcrisis op te lossen door de vervuiler te laten betalen. De VVD pleit voor het “schrappen van normen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen bij exportkredietverzekeringen als deze strenger zijn dan wat andere OESO-landen doen‚ÄĚ.

De bal ligt bij ondernemers

Zo schiet het natuurlijk niet op met die transitie naar een moderne, duurzame economie. Dat betekent dat de bal niet in het Binnenhof van Den Haag ligt, maar op Bijsterhuizen, Barendrecht-Oost, Brainport, Chemelot, de Botlek, de Hessenpoort en al die andere werklocaties, fabrieksterreinen en kantorenparken in Nederland, inclusief de thuiswerkplekken.

Daar zitten de ondernemende mensen die het moeten doen, die zorgen voor innovatieve oplossingen voor voedselverspilling, plastic soep, klimaatverandering, het herstel van landschappen en het hergebruik van materialen. Ze kunnen het zichzelf makkelijker te maken door in het bij de verkiezingen ‚Äėgroen‚Äô te stemmen, en ook door zich¬†aan te sluiten bij MVO Nederland. Want hoe de verkiezingsuitslag er ook uitziet: wij blijven werken aan een nieuwe economie.

Benieuwd naar de volledige analyse van de verkiezingsprogramma’s? Download hem hier.

Jos Reinhoudt

Geschreven door

Jos Reinhoudt

senior kennismanager

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.